Koninklijke onderscheiding voor oprichter eiceldonorbank Bart Fauser

Foto: UMC Utrecht

Prof. dr. Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het UMC Utrecht, is onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Fauser (1954) heeft zich tijdens zijn loopbaan sterk gemaakt voor politieke en maatschappelijke discussie over innovaties in de voortplantingsgeneeskunde, en zich ingespannen voor de ontwikkeling van vrouwspecifieke geneeskunde en de belangen van ongewenst kinderloze paren.

Tegen de stroom van behoudende krachten in de samenleving in zette hij in 2012 de eerste Nederlandse eicelbank op waardoor eiceldonatie beschikbaar is voor vrouwen die niet met eigen eicellen zwanger kunnen worden. Bart Fauser gaat per 1 januari 2018 met emeritaat en ontving de Koninklijke Onderscheiding maandag, direct na zijn afscheidscollege in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht, uit handen van locoburgemeester Jeroen Kreijkamp van de Gemeente Utrecht.

In 2012 nam Bart het initiatief tot het oprichten van de eerste Nederlandse eicelbank die in Utrecht werd gevestigd. Destijds ging dat in tegen politieke en ethische bezwaren in rond wet- en regelgeving over de identiteit van donoren en de belangen van het kind. Bart Fauser stelde daarbij de belangen en wensen van vrouwen voorop. Om draagvlak te creëren voerde hij een wetenschappelijke enquête uit, waarin hij 19.000 Nederlanders bevroeg over hun standpunt rond eiceldonatie en eicelbanken. Hieruit bleek dat 50% van de Nederlanders vóór het opzetten van een eicelbank was, tweederde van de ondervraagde vrouwen zonder kinderen het idee van eiceldonatie steunde, een substantieel deel van de ondervraagde vrouwen jonger dan 45 jaar gebruik zou willen maken van donoreicellen via een eicelbank of dat serieus zou overwegen en 12% van de ondervraagde vrouwen haar eicellen zou willen doneren of dit overwoog. De bevindingen werden gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit deze studie bleek een groot draagvlak in Nederland voor het invriezen van eicellen en het opzetten van een eicelbank. De studie is een lichtend voorbeeld van een maatschappelijk relevant wetenschappelijk onderzoek waarin de Nederlandse burger zelf een stem kreeg.

Cookieinstellingen