Spelenderwijs kennismaken met spoorberoepen

Foto: Lize Kraan

In de meivakantie, van 28 april t/m 12 mei, organiseert het Spoorwegmuseum voor de 3de keer de Spoorweg Spelen. Tijdens dit evenement gaan spelen en leren hand in hand. Op verschillende plekken in het museum staan levensgrote spellen die stuk voor stuk een link hebben naar een spoorberoep. Zo kunnen kinderen en volwassenen al spelende ontdekken welke vaardigheden er nodig zijn om bij het spoor te werken.

Bij ieder spel staat een ander beroep centraal. Sommige beroepen bestaan nog steeds, zoals een machinist of ontwerper, andere bestaan al lang niet meer zoals de kruier of stoker. Verschillende beroepen eisen verschillende talenten. Door het doen van de spellen kunnen bezoekers testen welke competenties er nodig zijn om een beroep te kunnen uitoefenen. Komt het aan op kennis, puzzelvermogen, behendigheid en creativiteit, of zijn juist kracht en snelheid nodig om de opdracht uit te voeren? De ‘Spoorweg Spelen’ zijn niet alleen leuk om te doen, ze vertellen ook iets over werken bij het spoor in heden en verleden.

Station tot station
Nieuw dit jaar is de samenwerking met game-producent Galaxy Grove rond hun game ‘Station to Station’. In deze in Utrecht ontwikkelde game bouw je stations en leg je rails aan in een aantal mini-werelden. Er worden steeds gebouwen en nederzettingen aan de wereld toegevoegd, die de speler vervolgens met elkaar moet verbinden doormiddel van een spoor. Daarbij moet ervoor gezorgd worden dat de sporen elkaar niet in de weg lopen. Met elk aangelegd spoor komt de wereld net iets meer tot leven.

De spellen
Dit jaar zijn er weer twee nieuwe spellen toegevoegd aan het programma. Baanwerkers zorgen ervoor dat de spoorbaan tiptop in orde is. Gebruik de stukken biels en spoor om de spoorbaan weer compleet te maken. Als Werkmeester moet je de juiste locomotief in de juiste loods zien te krijgen. Daarnaast zijn er spellen te doen rond de beroepen van rangeerder, schaalknecht, kruier, stoker, machinist, lokettist en ontwerper.

High Tea op Moederdag
Nog op zoek naar een leuk cadeau voor Moederdag? Boek dan een speciale High Tea in een historisch restauratierijtuig. Het museum opent speciaal voor moeder De Blauwe Roemeen, een prachtig restauratierijtuig van Wagons-Lits. Voor €18,95 p/p geniet je op zondag 12 mei van een heerlijke High Tea in een ouderwetse sfeer. Kijk om te reserveren op de website.

Tentoonstelling Maliebaanstation 150 jaar
Moe van alle spellen van de Spoorweg Spelen? Bekijk dan de tentoonstelling ‘Maliebaanstation 150 jaar‘ over anderhalve eeuw geschiedenis van dit monumentale  station.

Cookieinstellingen