Fiets-app Schwung zorgt voor groen licht

Foto: provincie Utrecht

Alle inwoners van de provincie Utrecht kunnen vanaf 3 juni gebruikmaken van Schwung. Schwung is een app die ervoor zorgt dat fietsers sneller op hun bestemming zijn en minder vaak hoeven te wachten voor een rood licht. De smartphone van de fietser, waar de Ik Fiets- of de Schwung-app op is geïnstalleerd staat in verbinding met de verkeerslichten op de route en daardoor wordt de fietser eerder gesignaleerd en kan er groen licht worden aangevraagd.

De app herkent anoniem de routes van de fietser, waardoor het proces van groen licht aanvragen steeds sneller en efficiënter wordt. Door deelname via de Ik Fiets-app worden fietsers ook beloond met punten die ingewisseld kunnen worden voor kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel.
Vrijdag 3 juni, wereldfietsdag, is Schwung in samenwerking met de gemeente Leusden feestelijk gelanceerd. Om gebruik te maken van Schwung kunnen fietsers de Ik Fiets-app downloaden. De provincie Utrecht heeft de Schwung-functionaliteit toegevoegd aan hun eigen Ik Fiets-app, waardoor alle voordelen voor fietsers gebundeld zijn in een applicatie. Ik Fiets is een fietsstimuleringscampagne van de provincie Utrecht en motiveert sinds 2019 inwoners van de provincie Utrecht vaker de fiets te pakken. De Ik Fiets-app zet gefietste kilometers om in punten. De punten kunnen in de app ingewisseld worden voor leuke kortingen, vouchers, loterijprijzen of donaties aan een goed doel. Fietsen is goed voor de mentale en fysieke gezondheid, vermindert stress en verhoogd productiviteit. Daarnaast bespaar je met het kiezen van de fiets, in plaats van de auto, CO2 én bespaar je op parkeer- en benzinekosten.
Om fietsers de nieuwe Schwung-functionaliteit te laten ervaren, zijn er drie routes uitgezet in Leusden (+- 20 km), Montfoort (+- 35 km) en Utrecht (+25 km). De routes komen langs meerdere verkeerslichten die werken met de Schwung functionaliteit. De Schwung functionaliteit in de Ik Fiets-app leert naarmate je meer fietst. Dat betekent dat het wellicht even duurt voordat de route herkend wordt.
Download de Ik Fiets-app direct uit de Google Play Store of App Store. Schwung is een oplossing van Vialis (een VolkerWessels onderneming) en Infoplaza Mobility. Kijk voor meer informatie over Ik fiets op www.ikfiets.nl.

Reacties

Cookieinstellingen