Eetbare wijk Rijnvliet wint internationale prijs

Foto: Jeroen Musch, Felixx Landscape Architects & Planners

De eetbare woonwijk Rijnvliet in Utrecht heeft een internationale prijs in de wacht gesleept. Een publieksjury van ruim duizend Europese burgers roemt de samenwerking tussen de buurt en de gemeente en heeft de Innovation in Politics Awards 2021 toegekend aan Utrecht, in de categorie Ecologie. Er deden 413 projecten uit 25 Europese landen mee.

“Dit is een prachtige opsteker voor de bewoners van Rijnvliet en eigenlijk voor heel Utrecht! Wat dit project zo bijzonder maakt, is dat het plan voor de eetbare woonwijk echt door bewoners zelf is aangedragen,” zegt wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn) die maandagavond namens Utrecht de prijs in ontvangst nam. Door de coronamaatregelen vonden de plechtigheden online plaats. “Met veel volharding en goede wil hebben we vervolgens met verschillende partijen de eetbare buurt Rijnvliet opgezet. Samenwerken gaat nooit vanzelf, we hebben veel geleerd van elkaar. Dat andere Europese burgers ons project zo waarderen is echt een kroon op het werk!”
Bewoners van de Rijksstraatweg en de Metaalkathedraal kwamen met het idee om van de nieuw woonwijk Rijnvliet een eetbare woonbuurt te maken. Samen met de gemeente is een bijzonder concept voor de openbare ruimte uitgewerkt: al het groen is eetbaar voor mens, plant of dier, en er komt een centraal voedselbos. Dit plan is door de nieuwe bewoners van Rijnvliet omarmd. Het groen in de openbare ruimte wordt in fases aangelegd, gelijktijdig met de bouw van de woningen. Het centrale voedselbos is dit jaar klaar.
Het plan voor de inrichting van de eetbare woonwijk is uitgewerkt door Food Forestry Development, Felixx Landscape Architects & Planners en De Zwarte Hond. Rijnvliet is een nieuwe woonbuurt in de  Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Tussen het eetbare groen komen in totaal zo’n 1.100 woningen.
Sinds 2017 organiseert The Innovation in Politic Awards jaarlijks een Europese prijsuitreiking voor creatieve en innovatieve projecten. Er zijn negen categorieën die beoordeeld worden op innovatie, participatie en duurzaamheid. De organisatie wil deze projecten internationaal zichtbaar maken. Een publieksjury van meer dan duizend Europeanen beoordeelt de projecten en kiest zo in elk van de negen categorieën de finalisten en winnaars.

Cookieinstellingen