Gemeente Utrecht wint Circulair Spelen Award 2021 met speelplek Bankaplein

Foto: vakblad Stad en Groen

Op dinsdag 24 augustus vond in Utrecht bij de speelplek Bankaplein de uitreiking van de Circulair Spelen Award 2021 plaats, een prijs voor de mooiste speelplek die is gerealiseerd op basis van circulaire waarden. Wethouder Kees Diepeveen nam namens de gemeente Utrecht de award in ontvangst, samen met Arie van Rijssen van aannemer Eijkelboom, Roos de Ridder van Speeltuin Bankaplein en ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur.

Bij de derde editie van de Circulair Spelen-wedstrijd maakten maar liefst negen speelplekken kans op de felbegeerde award. De zevenkoppige jury bestond uit kinderen in verschillende leeftijdscategorieën en verschillende speeltypes. Want wie kan een speeltuin nu beter beoordelen dan de gebruiker? Dit jaar bleek dat water scoort. De jury was vaak gecharmeerd van de aanwezigheid van water, of, beter nog, de integratie van water in speelplekken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Utrechtse speelplaats Bankaplein uiteindelijk de eerste prijs in de wacht sleepte. Het zwembad bij de speelplek overtuigde bijna alle leden van de jury. Het bezwaar dat zwembaden alleen leuk zijn in de zomer, werd vakkundig gepareerd. ‘In de winter kun je er toch op schaatsen? Ik hou van schaatsen!’ aldus jurylid Loren. Een andere lovende opmerking van de jury luidde: ‘Ik vind dit de mooiste! Omdat er een zwembad bij zit mét een speeltuin’, aldus Nova.
Wethouder Kees Diepeveen is geweldig blij met de prijs. ‘We vinden het een stimulans om op deze weg verder te gaan. Er is hier gewerkt met materiaal uit de buurt en met hergebruikt materiaal. Door de ontharding is het uiteindelijk een coole speelplek geworden, want een groene stad is een coole (koele) stad. Heel fijn, deze prijs, dankjewel!’ Ook ontwerpster Suzanne van Ginneken was blij met de erkenning die de award met zich meebrengt: ‘Er wordt zo aandacht gevraagd voor circulair werken; dat is belangrijk.’ De speeltuin wordt niet alleen gewaardeerd door de jury van Stad+Groen; de hele wijk voelt zich erbij betrokken. Arie van Rijssen van Eijkelboom was aangenaam verrast door het aantal vrijwilligers dat de aannemer tijdens de renovatie van de plek tot zijn beschikking had. ‘Het hele renovatieproces is goed verlopen. Samen met dit mooie team hebben we deze fantastische speelplek gerealiseerd!’ aldus Rijssen.
De bekroonde speelplaats bevindt zich midden in de stad, in hartje Lombok. Het is een van de oudste speelplekken in Utrecht. Dit jaar werd die grondig onder handen genomen door de mensen van Eijkelboom. Een belangrijk speerpunt hierbij was verduurzaming. Zo werd er voor de speeltoestellen veelal gebruikgemaakt van robiniahout uit de omgeving van Utrecht; de bomen werden door Eijkelboom zelf gerooid. Dankzij het ontwerp van Suzanne van Ginneken werd er veel groen aangelegd en werden er zo veel mogelijk bestaande materialen hergebruikt.
De Circulair Spelen Award is bedoeld om spelen in de openbare ruimte een ‘speels’ duwtje in de rug te geven. Buiten spelen heeft grote sociale, maatschappelijke en gezondheidsvoordelen. Toch wordt het belang van spelen in de openbare ruimte niet altijd voldoende onderschreven. Zo publiceerde het Mulier Instituut vorig jaar een onderzoek dat concludeert dat er te weinig structurele aandacht voor buiten spelen is in het beleid van het Rijk en gemeenten. Ook is er het veel aangehaalde onderzoek van Jantje Beton, dat laat zien dat 15 procent van de kinderen zelfs nooit buiten speelt. Met deze award willen we gemeenten en speelbedrijven belonen die innovatief zijn en durven te investeren in een speelse openbare ruimte.

Cookieinstellingen