Gemeente leent gratis bakfietsen uit voor aanleg geveltuinen

Foto: gemeente Utrecht

Utrechters kunnen vanaf nu gratis een bakfiets of aanhangwagen bij een afvalscheidingsstation lenen om zelf een geveltuin aan te leggen. Bij de bakfiets of aanhangwagen krijgen ze een speciaal geveltuin-pakket: gratis potgrond en opsluitbanden, en een schep en tegelknipper in bruikleen. Met deze actie wil de gemeente het voor inwoners makkelijker maken om zelf een geveltuin aan te leggen.

Wethouder Kees Diepeveen (openbare ruimte): “Steeds meer Utrechters onderhouden een geveltuintje of bijvoorbeeld boomspiegels, buurttuintjes of een stuk van een park. Dit stimuleren we als gemeente graag! Zo presenteerden we onlangs een nieuw actieplan voor zelfbeheer van openbaar groen, doen we mee aan het NK Tegelwippen en zorgen we met deze uitleenactie dat het voor bewoners nog makkelijker wordt om bij te dragen aan een fijne en groene stad. We werken samen met actieve inwoners aan een groener, gezonder en aantrekkelijker Utrecht.”
Onlangs startte een landelijk groen initiatief: het NK Tegelwippen. Ook Utrecht doet mee met een eigen ambitie om minimaal 10.000 tegels te wippen. De gemeente ondersteunt met onder andere het geveltuin-pakket inwoners die tegels uit hun voor- of achtertuin halen of een geveltuintje aanleggen. Want meer groen in je (gevel)tuin is goed voor het opvangen van regenwater, in de zomer koeler, en een aangenamere plek voor zowel mensen als insecten en vogels. Het evenement duurt tot en met 30 september. Meer informatie over het NK Tegelwippen Utrecht op www.duurzameweek.nl/nk-tegelwippen.
Op de afvalscheidingsstations op de Tractieweg, in Lunetten en in Vleuten staan bakfietsen en aanhangwagens. Inwoners van Utrecht kunnen online gratis een bakfiets of aanhangwagen reserveren. Op het afvalscheidingsstation kunnen inwoners de potgrond, opsluitbanden, schep en tegelknipper op de bakfiets of aanhangwagen laden. Als het geveltuintje thuis is aangelegd, dan brengt men de bakfiets of aanhangwagen – met tegels, zand en de geleende materialen – terug naar het afvalscheidingsstation. Meer over de aanleg van een geveltuin op www.utrecht.nl/geveltuin.
Inwoners van Utrecht kunnen de bakfietsen en aanhangwagens bij de afvalscheidingsstations ook nog steeds lenen voor het wegbrengen van grofvuil naar het afvalscheidingsstation.

Cookieinstellingen