Provincie zamelt informatie in over fijnstofconcentraties met snuffelfietsen

Foto: provincie Utrecht

In de pilot ‘meten op de fiets’ deelden 40 vrijwilligers van de stichting Samen Duurzaam Zeist met elkaar 10 sensoren waarmee ze vijf weken fietsten in de omgeving Zeist. Als vervolg op deze pilot start de provincie dit jaar fase 2 van het fietsend meetnet. In diverse gemeenten in de provincie gaan inwoners voor de periode van een jaar de fijnstofconcentraties op fietsroutes in beeld brengen. Daarmee verzamelen de inwoners veel (open) data over fijnstofconcentraties, waarmee ze helpen om uiteindelijk realtime groene fietsroutes in kaart te brengen.

Ook krijgen gemeenten hiermee meer inzicht in het gebruik van de fietsroutes en kunnen zij daar mogelijk hun voordeel mee doen bij toekomstige beslissingen over de fietsinfrastructuur. De fietsers kunnen met de metingen ook hitte-eilanden in de zomers in kaart helpen brengen. De provincie Utrecht stelt voor deze pilot 500 hightech fietssensoren beschikbaar, waarvan er al ruim 200 zijn verdeeld. Gemeenten kunnen zich voor deze pilot nog aanmelden tot 1 april van dit jaar.
Maar dat is niet het enige project dat er loopt voor het meten van luchtkwaliteit. In 2018 heeft de provincie een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de gemeenten Amersfoort en Zeist zodat in totaal ca. 150 inwoners van deze gemeenten gedurende drie jaar zelf de luchtkwaliteit in hun woonomgeving kunnen meten. Door het verzamelen van zoveel mogelijk data willen we de kennis over onder meer fijnstofconcentraties vergroten. Ook willen we van inwoners horen hoe zij zelf de luchtkwaliteit ervaren.
Eens per jaar is er een dag waarbij een groter publiek deelgenoot kan worden van het project, middels workshops, proefjes en een symposium. Ook andere gemeenten waar inwoners zelf willen meten, kunnen zich aansluiten bij dit project. De informatie die we verzamelen helpt ons verder bij het vinden van de juiste balans tussen groen en groei.

Cookieinstellingen