Groene ideologie vanaf de universiteitscampus

Foto: Annelien Nijland

Met de lente in aantocht opent de Greennest Gallery in de Botanische Tuinen op 1 maart weer haar deuren. Deze relatief nieuwe plantenkennishub is het vertrekpunt van een eigentijdse, groene beweging die niet alleen de harten van de studenten en de campusmedewerkers wil veroveren, maar ook die van de inwoners van Utrecht en ver daarbuiten. Het speciaal daarvoor ontwikkelde jaarprogramma start in maart.

De Greennest Gallery is de thuishaven van ‘How are you growing?’ van sociaal ondernemer Karima Benali. Door biologie aan kunst en design te koppelen presenteert zij een aantrekkelijk educatief programma met het doel mens en natuur dichter bij elkaar te krijgen. Zo zijn er workshops Cyanotypie (een oude fototechniek om prachtige, blauwe botanische prints te maken), Wabi kusa (het groen inrichten van aquaria) en Terrariums maken (waaronder gesloten ecosystemen).
Het populairwetenschappelijke Darwin & Drinks keert ook dit jaar terug. In zes lezingen vertelt botanisch filosoof Norbert Peeters met veel liefde en humor over het plantkundige werk van Charles Darwin. Afgelopen jaar trok deze reeks een zeer gevarieerd publiek: van studenten tot gepensioneerden, van wetenschappers tot kunstenaars, van campusmedewerker tot stedeling. Op 21 maart is de gratis Nederlandse introductielezing. Een week later wordt deze herhaald in het Engels. Afhankelijk van de belangstellenden wordt vervolgens bepaald in welke taal de rest van de reeks wordt gegeven.
Als het aan Karima Benali ligt, maken we onze binnenruimtes veel groener dan ze nu zijn. ‘We weten al lang dat mensen zich beter voelen in een groene omgeving. De laatste jaren beginnen we deze kennis ook echt toe te passen. Zo zie je veel meer aandacht voor groen in de architectuur en ook bedrijven richten hun werkruimtes groener in. Dat hebben we ook echt nodig met zijn allen.’ How are you growing? heeft al diverse kantoren, gebouwen en events op en buiten de campus groen aangekleed met bijvoorbeeld mosmuren en kamerplanten.
De Greennest Gallery is open van 1 maart tot 1 december op woensdag t/m zondag van 10.00 tot 16.30 uur. Buiten die tijden kun je ook op afspraak langskomen voor advies, samenwerking of grote bestellingen. Kijk voor meer informatie op www.howareyougrowing.nl. 

Cookieinstellingen