De Jong, van Dijk en van de Berg meest voorkomende achternamen in Utrecht

Foto: Telefoonboek.nl

De meest voorkomende achternamen in de provincie Utrecht zijn (de) Jong, (van) Dijk en (van den, van de, van der) Berg. De nummer één van de provincie staat landelijk ook bovenaan in de top 20. De naam Jong geeft een vader-zoon verwantschap aan (junior ten opzichte van senior). Dat meldt Telefoonboek.nl.

In ons land komen ook Dijk en Berg veel voor: deze achternamen staan respectievelijk op plaats 5 en 4. Deze namen verwijzen naar de natuur.
In de verschillende steden blijken Jong, Dijk en Berg ook veel voor te komen. In Zeist bestaat de top 3 ook uit deze namen, echter in een andere volgorde. De tweede meest voorkomende achternaam in ons land, Jansen, is in de stad Utrecht, Amersfoort en Nieuwegein ook erg populair. Deze naam is een patroniem, wat inhoudt dat de achternaam verwijst naar de voornaam van de vader van de naamdrager. Ook de Vries is in Amersfoort een veel voorkomende achternaam en verwijst naar afkomst uit de provincie Friesland.
De meest opvallende stad uit de provincie wat betreft veel voorkomende achternamen, is Veenendaal. Hier is Dijk eveneens populair, maar komen ook twee achternamen voor die in andere steden in de provincie minder vaak voorkomen. Dit zijn Beek en Pol, dit zijn adresnamen. Deze namen komen van de plek (adres, naam van boerderij, naam van huis, of locatieaanduiding) waar de eerste naamdrager woonde. Beek verwijst naar huizen die dichtbij beken (water) gelegen zijn of waren. Pol verwijst naar huizen en nederzettingen die vernoemd zijn naar pollen (opgeworpen hoogten).

Reacties

article
70393
De meest voorkomende achternamen in de provincie Utrecht zijn (de) Jong, (van) Dijk en (van
https://utrecht.nieuws.nl/stadsnieuws/70393/de-jong-van-dijk-en-van-de-berg-meest-voorkomende-achternamen-in-utrecht/
2019-01-11T10:20:55+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/340/2019/01/11102036/Achternamen-Utrecht-door-Telefoonboek.nl_.png
Stadsnieuws