800 woningen voor starters en studenten op voormalig KPN-terrein

Foto: Jebber

Het voormalige KPN-terrein aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan te Utrecht is in 2008 aangekocht door Stichting Studentenhuisvesting (SSH). KPN had het terrein nog in gebruik tot eind 2016. Jebber en SSH ontwikkelen samen een nieuwbouwplan met in totaal circa 800 huurwoningen voor starters en studenten op het terrein. De gebiedsontwikkeling heeft de naam “De Kwekerij” meegekregen, een verwijzing naar het verleden, toen dit gebied diverse tuinderijen herbergde.

De locatie wordt getransformeerd tot een levendig gebied met een aantal publieke functies, wonen en een stedenbouwkundige structuur die verbindingen legt met de omgeving in zowel ruimtelijke als maatschappelijke zin. Hierbij wordt ingezet op het thema “groen & gezond”.
De Kwekerij wordt duurzaam ontwikkeld. Dat betekent onder andere dat de energie voor alle 800 woningen op De Kwekerij lokaal zal worden opgewekt. Er zal een Warmte Koude Opslag (WKO) worden aangelegd, waarmee de woningen worden voorzien van verwarming en warm tapwater. Op de daken van alle woongebouwen komen zonnepanelen, waarmee de woningen worden voorzien van stroom. Een aantal daken worden als ‘groen dak’ uitgevoerd. Qua mobiliteit komen er deelauto’s, deelfietsen en deelscooters op De Kwekerij, zodat er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van eigen vervoersmiddelen. Daardoor hoeven er ook minder parkeervoorzieningen gemaakt te worden, wat meer ruimte biedt voor groen en water. Meer buitenruimte rondom de gebouwen, hetgeen ten goede komt aan de leefomgeving op De Kwekerij en de buurt daar omheen. Qua certificering is het streven om BREEAM drie sterren te halen.

Cookieinstellingen