D66 wil minimaal helft woningen voor middeninkomens in Merwedekanaalzone

Foto: gemeente Utrecht

D66 wil meer middenhuur- en betaalbare koopwoningen in de Merwedekanaalzone. De nieuwe stadswijk, waar plek is voor maximaal 10.000 nieuwe woningen, zal de komende jaren verrijzen tussen het Merwedekanaal en de Europalaan en de Overste den Oudenlaan.

Raadslid Maarten Koning: ‘Vandaag bespreken we in de raad hoe deze nieuwe stadswijk eruit gaat zien. Er zijn al veel mooie ambities in het plan, maar wat D66 betreft worden de woningen in het gebied minimaal de helft middenhuur- en betaalbare koopwoningen. Daar is op dit moment een schreeuwend tekort aan.’

Net als op veel andere plekken in Nederland kent Utrecht weinig huurwoningen in de vrije sector. Utrechters die niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten zijn daarmee aangewezen op een kleine en daardoor zeer dure woningmarkt. Het overgrote deel van de Utrechtse huishoudens verdient meer dan de inkomensgrens voor een sociale huurwoning (36.000 euro per jaar). Het tekort aan betaalbare woningen voor middeninkomens zal de komende jaren alleen maar zal oplopen. Koning: ‘Utrechters met een middeninkomen worden de stad uit gejaagd. Studenten kunnen als starter geen woning vinden, stellen kunnen moeilijk een woning vinden om te gaan samenwonen en wanneer ze een gezin stichten kunnen ze geen betaalbare gezinswoning vinden. mensen zitten vast in een sociale huurwoning, omdat ze op de woningmarkt geen betaalbaar alternatief vinden. Daarom moet er gebouwd worden voor middeninkomens.’

D66 zet daarom vol in op het bouwen van middenhuurwoningen en betaalbare koopwoningen. Op die manier wordt doorstromen vanuit de sociale woningbouwsector naar de vrije sector mogelijk. Dit levert weer een bijdrage aan het oplossen van de wachtlijsten voor sociale woningbouw.

Koning: ‘Zeker in nieuwe grote binnenstedelijke wijken zoals de Merwedekanaalzone moeten we veel middenhuurwoningen bouwen om wonen in heel Utrecht betaalbaar te houden.’ D66 zal tijdens de behandeling van de Omgevingsvisie Merwedekanaalzone bij de raadsvergadering van 1 februari een amendement indienen om minstens 50% van de nieuwe woningen in het gebied uit middenhuur- en betaalbare koopwoningen te laten bestaan. Naast deze ambitie wil D66 dat de nieuwe stadswijk autoluw, circulair en energieneutraal en zoveel mogelijk in samenwerking met Utrechters gebouwd wordt.

Cookieinstellingen