Utrechtse putdeksels krijgen weer een jaartal

Foto: pixabay

Utrecht herstelt een oude traditie: het vermelden van het jaartal op rioolputdeksels. De eerste van de nieuwe generatie putdeksels-met-jaartal wordt vrijdag 26 januari a.s. gelegd in Wijk C, waar ook de oudste putdeksel (uit 1849) is te vinden.

Na een oproep van RTV Utrecht gingen vorig jaar vele Utrechters op zoek naar de oudste putdeksel in de provincie. Uiteindelijk werd in de Lange Koestraat (Wijk C) een straatkolk gevonden uit 1849. Daarop besloot de gemeenteraad, op initiatief van raadslid André van Schie, dat er voortaan weer jaartallen worden vermeld op nieuwe rioolputdeksels.

Waar Wijk C al de oudste putdeksel kent, krijgt ‘het wijk’ nu ook de jongste putdeksel met jaartal. Op vrijdag 26 januari a.s. om 15.00 uur leggen wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte en Erfgoed) en raadslid André van Schie de eerste putdeksel met 2018 er op. De putdeksel komt te liggen op de kruising Jacobskerkhof en Rozenstraat (nabij de Jacobikerk). De officiële handeling vindt plaats in aanwezigheid van Arie Koot, de ontdekker van de oudste putdeksel uit 1849.

Rond het midden van de 19e eeuw werd ook Utrecht zwaar getroffen door cholera-epidemieën. Met name in Wijk C vielen veel slachtoffers door de slechte leefomstandigheden. Het was uitgerekend in het jaar 1849 dat de Brit John Snow als eerste wetenschapper onderkende dat er een verband was tussen cholera en besmet drinkwater. “Daarmee symboliseert de putdeksel uit 1849 in Wijk C, het begin van de verbetering van hygiëne, sanitaire voorzieningen en rioleringssystemen,” zegt wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte). “Utrecht telt momenteel zo’n 1.200 kilometer riool, ongeveer 80 duizend straatkolken en zo’n 30 duizend rioolputdeksels.”

Vroeger werden jaartallen op putdeksels vermeld, vermoedelijk om aan te tonen wanneer de straat of buurt werd aangelegd. Maar doordat putdeksels werden verplaatst of vervangen, is die jaartal-functie komen te vervallen.

Cookieinstellingen