GroenLinks grootste partij volgens eerste peiling

Foto: pixabay

In de strijd om de meeste zetels bij de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht ligt GroenLinks één zetel voor op D66. Dat blijkt uit de eerste representatieve peiling voor de verkiezingen van 21 maart die in opdracht van GroenLinks is uitgevoerd door Maurice de Hond.

De Hond ondervroeg op verzoek van GroenLinks ongeveer 700 Utrechters over welke partij op dit moment hun voorkeur heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. In deze peiling wint GroenLinks 4% van de stemmen en gaat van 17% in 2014 naar 21%. Dit is goed voor 10 van de 45 zetels. D66, die in 2014 nog de grootste partij was gaat in deze peiling van 27% naar 19%. Hiermee zou de partij vier zetels verliezen. Het verschil tussen de twee partijen is statistisch niet significant.

De PvdA en SP staan allebei op verlies. Deze partijen haalden 10% van de stemmen in 2014 maar zakken nu naar 8% (PvdA), wat goed is voor 4 zetels, en 6% (SP), wat goed is voor drie zetels. De PVV en DENK, die beiden voor het eerst meedoen in Utrecht, halen in deze peiling elk 5% van de stemmen waarmee ze beiden twee zetels zouden krijgen. De VVD stijgt volgens de peiling van 5 naar 7 zetels, het CDA blijft op drie zetels staan, Stadsbelang Utrecht houdt nog een zetel over en Student & Starter en de Partij voor de Dieren behouden beiden hun zetel. De Piratenpartij behaalt volgens Maurice de Hond slechts 1 procent van de stemmen wat niet genoeg is voor een zetel.

Cookieinstellingen