Milieudefensie gaat met Utrechters multinationals aanklagen

Foto: milieudefensie

Zaterdag 13 januari staat Milieudefensie op de Stadhoudersbrug in Utrecht om aandacht te vragen voor de megacaims die bedrijven bij andere landen neerleggen, en de centrale rol die Nederland daarin speelt. Nederland was precies 50 jaar geleden de grondlegger van het systeem dat dit mogelijk maakt en is na de Verenigde Staten het land waaruit de meeste claims kwamen. Uit onderzoek dat Milieudefensie, SOMO, TNO en Both Ends die dag publiceren blijkt dat via Nederland bijna 20% van de wereldwijde claims liep.

Het gaat hierbij om claims die volgen uit investeringsverdragen die landen met elkaar sluiten. Deze zijn bedoeld om het investeren in een land makkelijker te maken. Echter, het ISDS-arbitragesysteem in deze verdragen zorgt er vooral voor dat bedrijven de mogelijkheid hebben om een land aan te klagen – buiten het rechtsysteem en de nationale wetten om – waarbij het miljoenen tot miljarden euro’s eist.

In 2018 is het 50 jaar geleden dat Nederland het ISDS-arbitragesysteem introduceerde, dat was in een verdrag met Indonesië. Inmiddels heeft Nederland 90 verdragen met andere landen. “De vele verdragen die Nederland heeft bieden aantrekkelijke voorwaarden voor bedrijven. Daardoor openen vele multinationals hier een brievenbusbedrijf. Zo kunnen zij, zonder echt in Nederland actief te zijn, een claim indienen via een Nederlands verdrag”, laat Freek Bersch (campagneleider Economie bij Milieudefensie) weten.

Cookieinstellingen