Mitros start challenge op zoek naar doorbraak in binnenklimaat na renovatie

Foto: pixabay

Kom met een oplossing die garandeert dat onze huurders na renovatie een gezond en aangenaam binnenklimaat hebben”: dit is de kern van een nieuwe challenge die woningcorporatie Mitros uit Utrecht op 15 november opent. De challenge 100%GZNDwonen is er voor ieder die wil deelnemen aan het gezonder en aangenamer maken van het binnenklimaat in gerenoveerde woningen.

Mitros begon met de badkamer en daagde anderen uit om in slechts één dag een badkamer te renoveren. Lijkt onmogelijk maar ze bewezen dat het kon. Henk Peter Kip, directievoorzitter Mitros: “We willen dat onze huurders elke dag blij zijn dat ze bij Mitros huren: dat is waar het ons om begonnen is. Onze aanpak is goed. Maar we willen béter: een renovatie moet gebeuren op een nog betere, snellere en goedkopere manier waarbij onze huurders zo min mogelijk overlast ervaren. We verlangen nieuwe, innovatieve manieren om te renoveren. Mitros presenteert daarom deze nieuwe challenge. We zoeken een doorbraak voor het binnenklimaat in onze woningen. We willen dat onze huurders wonen in een huis met een gezonde luchtkwaliteit zonder tocht, schimmel en teveel vocht. Kortom, 100% gezond wonen. We hebben anderen hard nodig om een oplossing hiervoor te vinden.”

Jaarlijks onderhoudt en renoveert Mitros zo’n 800 woningen. Een geïsoleerde woning is goed voor het milieu en voor de portemonnee van de huurder. Na de renovatie ontstaan echter nieuwe problemen. De belangrijkste zijn:

Bewoners die last hebben van koude tochtstroom in de woning;

Vochtproblemen zoals schimmel in de badkamer, de keuken en de rest van de woning;

Geluidsoverlast bij bewoners door de ventilatiesystemen;

Bewoners ervaren de bediening, met ingewikkelde instructies en handleidingen, als gebruiksonvriendelijk.
Mitros roept universiteiten en hogescholen, uitvinders, ontwikkelaars, fabrikanten en alle individuen en organisaties vanuit alle vakgebieden op mee te doen met deze challenge. Een ondernemer doet dit vanzelfsprekend niet voor niets. Dus, waarom meedoen?

Mitros stelt een totaal van € 80.000,- aan vergoedingen beschikbaar: Vier finalisten ontvangen een vergoeding van € 10.000,-. Uit deze vier finalisten kiest een jury de twee meest veelbelovende oplossers. Zij worden uitgenodigd om hun oplossing te demonstreren in een woning en ontvangen hiervoor een extra vergoeding ter waarde van € 25.000,- (nummer 1) en € 15.000, – (nummer 2).

Daarnaast zijn er kansen op een samenwerkingscontract met Mitros. Op dit moment geeft Mitros per jaar circa € 2,5 miljoen uit aan installaties voor het binnenklimaat.

Ook biedt Mitros de finalisten de kans om de oplossing aan andere woningbouwcorporaties voor te stellen, met maar liefst 2,4 miljoen huurwoningen in beheer.

De challenge start op 15 november. Inzendingen kunnen worden opgestuurd tot en met 1 maart 2018. In mei 2018 zijn de vier finalisten bekend. Twee daarvan gaan hun innovatie met hulp van Mitros in de praktijk bewijzen. Innovaties deelt Mitros onmiddellijk met andere woningcorporaties of andere belangstellenden. Hoe meer mensen hiervan profiteren, hoe beter dat is.

Cookieinstellingen