4.000 fietsparkeerplaatsen tekort ondanks uitbreiding fietsenstallingen

Foto: CU2030

Ondanks de groei van het aantal inpandige fietsenstallingen is er nog steeds een tekort van gemiddeld 4.000 fietsparkeerplaatsen. Tijdens piekmomenten ligt dit aantal zelfs op 6.000 plaatsen. De gemeente gaat daarom extra fietsparkeerplaatsen creëren.

In de binnenstad is de stalling Laag Catharijne vernieuwd en uitgebreid. Verder zijn de Pop Up Parkings vergroot en uitgebreid en de P-route fiets geïntroduceerd. Ook zijn de voorbereidingen gestart voor een nieuwe fietsenstalling onder het voormalig postkantoor aan de Neude (opening in 2018). Hier zullen 700 plaatsen komen.

Onder meer de geplande uitbreiding van het voetgangersgebied zijn aanleiding geweest voor het college om op een rij te zetten wat de mogelijkheden zijn om vraag en aanbod van fietsparkeervoorzieningen beter in balans te brengen.

Sterke groei van het aantal fietsparkeerplaatsen op straat ziet het college niet als een oplossing. De binnenstad moet aantrekkelijk blijven voor iedereen. Daarom kiest het college er voor om de komende jaren het aantal inpandige beheerde stallingen en pop up parkings aan de randen van het voetgangersgebied uit te breiden.

De komende jaren worden in de binnenstad 2.000 extra fietsparkeerplaatsen gerealiseerd. Aan de randen van het nieuwe voetgangersgebied komen 1400 extra plekken in beheerde stallingen en verspreid in de binnenstad ongeveer 600 in de openbare ruimte. Ook kijkt de gemeente of het panden kan verwerven om er fietsenstallingen van te maken.

Cookieinstellingen