Vleermuisoversteekplaats ontdekt onder de A2

Foto: Rijkswaterstaat

Het is een uniek natuurtafereel onder de Utrechtse A2: grote aantallen beschermde vleermuizen blijken de duiker tussen Haarzuilens en Haarrijn te gebruiken als oversteekplaats onder de snelweg. Onderzoekers die in opdracht werken van Rijkswaterstaat, hebben watervleermuizen, meervleermuizen, laagvliegers en dwergvleermuizen onder het viaduct zien doorvliegen. De ontdekking kwam aan het licht tijdens natuuronderzoek in het kader van toetsing van de Wet Natuurbescherming.

Rosalie Heins, Adviseur Ecologie bij Rijkswaterstaat: “In het licht van bijvoorbeeld lantaarnpalen en koplampen zijn vleermuizen kwetsbaar voor roofdieren, zoals uilen. Daarom passeren ze rijkswegen via donkere locaties. Op de A2 kan dat slechts op een beperkt aantal plekken. De duiker van Rijkswaterstaat is daar wel uitermate geschikt voor. Het is mooi en uniek om te zien dat de duiker een dubbelfunctie vervult, want ze verbindt het water en de natuur.”


Rijkswaterstaat verricht in 2019 groot onderhoud aan de A2 tussen Holendrecht en de Leidsche Rijntunnel. Het natuuronderzoek is daar een voorloper van. De werkzaamheden bestaan uit asfalteren, vervangen van voegovergangen en het herstel van oneffenheden in het wegdek. Ook boven drie duikers, die twee waterwegen met elkaar verbinden, vindt onderhoud plaats. Nu blijkt dat de duiker bij Stichtse Vecht door vleermuizen als oversteekplaats gebruikt wordt, worden restricties aan bijvoorbeeld de bouwverlichting gesteld. Dit om te voorkomen dat het werk de vleermuizen verstoort. In de duikers werkt de aannemer niet.

Cookieinstellingen