Drie medewerkers Diakonessenhuis hebben schurft

Foto: Diakonessenhuis

In de loop van deze week is bij drie medewerkers van het Diakonessenhuis schurft vastgesteld. Waarschijnlijk hebben ze de besmetting op het werk opgelopen van een patiënt die in de eerste helft van oktober preventief in het ziekenhuis is behandeld onder verdenking van schurft.

Schurft is een ongevaarlijke huidziekte die zich niet snel verspreidt. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar vanwege de jeuk wel heel vervelend. Iedereen kan het krijgen, dit hangt niet samen met persoonlijke hygiëne. Het komt regelmatig voor op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals zorginstellingen. Schurft is goed en afdoende te behandelen. De patiëntveiligheid is volgens het Diakonessenhuis dan ook niet in het geding.

Er zijn in het Diakonessenhuis drie door een dermatoloog vastgestelde gevallen en het ziekenhuis heeft het vermoeden dat de patiënt die de bron kan zijn, de erg besmettelijke vorm van schurft had. In overleg met GGD regio Utrecht en volgens landelijk protocol gaat het ziekenhuis daarom uit voorzorg de groep mensen inventariseren die mogelijk besmet kan zijn, doordat ze in dezelfde ruimte zijn geweest als de patiënt.

Het ziekenhuis vraagt hen zich gelijktijdig te laten behandelen. Dat is heel belangrijk om te voorkomen dat er een zogenaamd ‘pingpong effect’ ontstaat. Door een gelijktijdige en grondige behandeling, wil het ziekenhuis de kans op herhaling tot nul reduceren.  

De patiënt die waarschijnlijk de bron van de besmetting is, had een korte periode een kamergenoot. Deze heeft het ziekenhuis inmiddels preventief geïnformeerd en gevraagd zich preventief te laten testen.

Het ziekenhuis inventariseert nog of en welke patiënten verder mogelijk in dezelfde ruimte zijn geweest als de vermoedelijk besmette patiënt. Alle personen die mogelijk besmet kunnen zijn, krijgen een brief.

Cookieinstellingen