ChristenUnie stelt buurt centraal in verkiezingsprogramma

Foto: CU

De ChristenUnie Utrecht presenteert vandaag haar verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In het programma stelt de partij de buurt centraal. Investeren in vrijwilligerswerk en sociaal ondernemers krijgt prioriteit boven prestigeprojecten en dure evenementen.

Lijsttrekker Maarten van Ooijen is verguld met het nieuwe programma. Het programma kwam tot stand door vier interactieve sessies in Zuilen, Kanaleneiland, Leidsche Rijn en Overvecht. Van Ooijen: “Ik ben ontzettend trots op het nieuwe programma. Het is in co-creatie met vier buurten geschreven en dat merk je. De buurten staan centraal.”

Herman Smits, de voorzitter van de programmacommissie, beargumenteert de maatregelen in het programma. Smits vraagt aandacht voor de uitdagingen die de groei van de stad met zich meebrengt: “De stad groeit, maar dat moet wel duurzame, groene en gezonde groei zijn. Dit vraagt om eerlijkheid en politieke moed. Nieuwbouw is nodig, maar wel met voldoende betaalbare woningen, extra groen met bomen en parken en in een gezonde lucht. Dat betekent dus nog vaker ruimte geven aan de fiets, tegenover de vervuilende auto’s.”

De ChristenUnie maakt scherpe keuzes in het armoedebeleid. Lijsttrekker Van Ooijen licht toe: “We willen een radicale omslag bij de afdeling Werk & Inkomen van de gemeente en stoppen met experimenten als ‘Weten wat werkt’. We weten namelijk allang wat werkt: uitgaan van vertrouwen en stoppen met zinloze trainingen voor mensen in de bijstand. Wij gaan zinvol vrijwilligerswerk voor mensen in de bijstand stimuleren. En geld investeren in succesvolle sociaal ondernemers die mensen aan het werk helpen.”

Verder pleit de ChristenUnie voor nieuwe ambities in verduurzaming. In het programma stelt de partij een plan van aanpak voor om de Oudegracht autovrij te maken. Ook wil de partij dat zwerfvuil in de buurten vermindert. Er wordt nu teveel afval gedumpt bij ondergrondse containers. De partij combineert dat met de ambitie dat in 2020 veel meer afval gescheiden wordt opgehaald. Ook wil de ChristenUnie dat de gemeente met lokale initiatiefnemers windenergie realiseert in de polder Rijnenburg.

Dure, elitaire projecten zijn bij de ChristenUnie niet aan het goede adres. Smits benadrukt: “We stoppen de subsidie aan ’t Hoogt en aan dure evenementen. Deze subsidiepotten zijn onnodig en elitair.”

Ten slotte benadrukt de partij dat in de buurtgesprekken ook naar voren kwam dat de ervaren onveiligheid in de stad toeneemt. In sommige wijken is er extra aandacht nodig voor radicalisering, op andere plekken is er veel overlast door hardrijdend verkeer of auto-inbraken. De ChristenUnie wil waar nodig repressieve maatregelen vaker inzetten, zoals extra cameratoezicht of handhavers op hotspots. Bestrijding van overlast aan de Amsterdamsestraatweg blijft een prioriteit van de partij.

Cookieinstellingen