Luchtzuiverend kunstwerk met bankje aan de Archimedeslaan

Foto: provincie Utrecht

De eerste zogeheten CityTree in Nederland die een permanente plaats krijgt, staat komend jaar voor het Utrechtse Huis voor de provincie aan de Archimedeslaan in Utrecht. Op de dag van de duurzaamheid, dinsdag 10 oktober, namen de gedeputeerden Pim van den Berg en Jacqueline Verbeek-Nijhof de CityTree – een luchtzuiverend kunstwerk met bankje – in gebruik.

Vanaf het najaar 2018 krijgt deze ‘boom’ een permanente plaats tussen Amersfoort en Leusden langs de provinciale weg N226.

Een CityTree is een kunstwerk met een zitbankje en een verticale muur. Deze muur bestaat vooral uit mossen die vervuiling in de lucht als het ware opeten.Een CityTree kan de luchtkwaliteit met ongeveer 30 procent verbeteren. De mossen halen CO2, stikstof en fijnstof uit de lucht. Door ingebouwde sensoren zijn de prestaties van de CityTree continu te volgen. Zonnepanelen zorgen voor de energie die de boom nodig heeft.

Het provinciebestuur vindt het belangrijk om de provincie Utrecht mooi, gezond, bereikbaar en economisch aantrekkelijk te houden. De provincie stimuleert het toepassen van vernieuwende oplossingen. Daarom heeft de provincie Utrecht in samenwerking met aannemer Mourik deze eerste permanente CityTree gerealiseerd. De aannemer heeft de boom opgenomen in het plan ter verbetering van de provinciale weg N226.

Reacties