Nieuwe woonwijk Rijnvliet krijgt een voedselbos

Foto: Rijnvliet

Op het terrein waar de nieuwe woonwijk Rijnvliet wordt gebouwd wordt ook een voedselbos aangelegd. In het voedselbos zal over een aantal jaar een ecosysteem van eetbare planten groeien.

Rijnvliet is voorlopig de laatste uitbreiding van Leidsche Rijn. De eerste tweehonderd woningen van de in totaal duizend zullen eind dit jaar gebouwd worden. Rijnvliet is de eerste wijk in Nederland die een ‘openbare groenstructuur’ krijgt gebaseerd op de principes van een voedselbos.

De gemeente Utrecht wilde dat de huidige bewoners van de Rijksstraatweg en de toekomstige bewoners van de wijk bij de ontwikkeling van de openbare inrichting betrokken zouden worden. In maart 2016 vond een workshop plaats met de bewoners, de basisschool, de BSO, de gemeente, de Metaal Kathedraal, woningbouwcoöperatie BO-EX en de projectontwikkelaar. De bewoners gaven aan dat zij een meer weelderig en ecologisch stadsgroen wilde hebben. Zij droegen voedselbosdeskundige Xavier San Giorgi aan om een vernieuwend openbaar groen te ontwikkelen.

De wensen van de bewoners en betrokken partijen werden vertaald in een ambitiedocument. Hierin zijn de mogelijkheden voor een voedselbos in het stedenbouwkundig ontwerp van Rijnvliet verkend.

Een voedselbos biedt een grote verscheidenheid aan voedsel zoals noten, vruchten, knollen, wortels, blad, twijgen en zaden, levert biomassa, slaat CO2 op, houdt water vast en vormt een leefgebied voor verschillende dier- en insectensoorten. Het is een zelfvoorzienend systeem dat is gebaseerd op het principe dat plantensoorten elkaar ondersteunen. Maar het voedselbos is ook een plek waar je doorheen kunt wandelen, waar je kunt spelen of op een bankje kunt zitten.

Voordat de eerste inwoners komen, ligt er al een ‘robuuste’ groenstructuur in Rijnvliet. In 2016 is een vogeleiland van oude populieren aangelegd. Dit voorjaar worden de eerste fruitbomen geplant langs het fietspad door de wijk.

Cookieinstellingen