Festival Proeftuin Rotsoord geeft al haar geheimen prijs

Foto: Rotsoordbrug

Op zondag 8 oktober laten ondernemers, initiatiefnemers en vrijwilligers zien hoe leuk Rotsoord is én kan worden. Door open huis te houden, maar ook door samen vorm te geven aan de toekomst. Door ideeën uit te werken voor meer groen, ruimte voor creatieve ondernemers en meer verbindingen voor voetgangers en fietsers. Opgeluisterd door muziek, kunst, proeverijen en verhalen voor jong en oud.

Rotsoord, het voormalige industriegebied in Utrecht-Zuid, is zich al een paar jaar aan het ontpoppen tot een creatieve hotspot. Waar eerst dakpannen en tegels werden gebakken, worden nu meubels, kunst en muziek gemaakt, eten bereid, voedsel verbouwd, bier gebrouwen en plezier gemaakt.

Omdat Rotsoord lang met rust is gelaten, nestelden zich initiatieven als Tafelboom en kinderboerderij Nieuw Rotsoord aan de groene zijde. Restaurant LE:EN trok de eerste plezierzoekers naar Rotsoord en toen De Trip werd ontwikkeld, kwamen daar onder andere café Klein Berlijn en whiskey- en wijnhandel Kwestie van Smaak bij. 

Rotsoord raakte zijn status als geheimtip pas kwijt toen de watertoren werd getransformeerd tot restaurant, café en werkruimtes. Inmiddels verrijzen er ook complexen met studenten- en starterswoningen op De Trip, naast het tankstation en op het voormalige Viconaterrein. Studenten van de HKU werken nu in de Pastoefabriek, als buren van de horecagelegenheden De Zagerij en Het Ketelhuis. Creatieve broedplaatsen als DAAR en Camping Ganspoort doken op en trekken naast de nieuwe bewoners ook mensen uit de omliggende buurten.

Het festival Proeftuin Rotsoord wil de diversiteit van dit gebied laten zien op zondag 8 oktober. DAAR trapt af met een voorleesochtend voor de allerkleinsten. Klein Berlijn, LE:EN en Kwestie van Smaak luisteren hun hapjes & drankjes op met livemuziek die middag. Bij Tafelboom kun je zelf met het hout van gevelde stadsbomen aan de slag, of gewoon lekker soep eten. Die is er ook bij de buren van Nieuw Rotsoord, waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.

Maar de organisatie wil ook een blik op de toekomst werpen. Zowel de pioniers als de huidige gebruikers zien volop kansen voor verdere ontwikkeling van Rotsoord. Meer groen op De Trip bijvoorbeeld is erg welkom. Onder leiding van het Stadsinitiatief Rotsoord, een programma van de Utrechtse Ruimtemakers, zetten ondernemers en omwonenden zich in samenwerking met de gemeente direct aan het uitvoeren van enkele ideeën daarvoor. Zo is Rotsoord niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk een proeftuin. 

Ook Rotsoordbrug, het bewonersinitiatief dat een extra wandelverbinding wil realiseren tussen Rivierenwijk en Rotsoord, toont op 8 oktober de kracht van een brug op die plek met de Muzikale Oversteek. ’s Middags kunnen mensen zich de Vaartse Rijn laten overzetten door een veerpontje, muzikaal begeleid door gypsy jazzband Pierre et les Optimistes.

Cookieinstellingen