Utrecht krijgt soepeler regels voor horeca

Foto: Pixabay

Er komen soepelere regels voor mengvormen tussen detailhandel en horeca en er komt meer ruimte voor horeca in de wijken. Dat zijn de belangrijkste punten van het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht 2017, dat ter inzage is gelegd.

De ontwikkelingen in de horeca en detailhandel gaan hard en Utrecht groeit snel. Traditionele winkels verdwijnen en nieuwe winkelconcepten zien het daglicht. Vaak is ondersteunende horeca een belangrijk onderdeel van zo’n concept. Denk aan een warenhuis met grand café, een koffiebranderij met winkel en proeverij of een banketbakkerij met expositieruimte. Ook de behoefte van bewoners en bezoekers verandert. We eten vaker buiten de deur, halen maaltijden af of laten eten bezorgen. En in de wijken willen buren elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld in een grand café of een wijkrestaurant. Daarnaast biedt de horecasector veel werkgelegenheid.

Het Ontwikkelingskader draagt bij aan een gezonde groei van de stad en speelt in op deze trends en ontwikkelingen. Daarbij staat de balans tussen levendigheid en leefbaarheid centraal”. Aldus wethouder Kreijkamp van Economische Zaken. Waar mogelijk biedt de gemeente ruimte en regels voor nieuwe initiatieven. Waar nodig stuurt de gemeente op een prettige leefomgeving voor bewoners. En de gemeente beloont goed gedrag. Zo mogen restauranthouders vier extra activiteiten per jaar organiseren, zoals een besloten feest. Maar ze moet zelf afspraken met hun buren maken en bij klachten over overlast vervalt deze mogelijkheid. Wijkrestaurants moeten hun deuren om 23.00 uur sluiten zodat de buren aan hun nachtrust toekomen. En op een aantal plekken in de binnenstad waar vooral gewoond wordt mag geen nieuwe horeca worden ontwikkeld.

Andere punten uit het ontwikkelingskader gaan over mogelijkheden voor terrassen en looproutes, betere handhaafbaarheid en grootschalige feestruimtes op bedrijventerreinen.

Belanghebbenden kunnen van 29 september tot 10 november hun visie op het ontwikkelingskader geven via een zienswijze. Zie hiervoor www.utrecht.nl/ohu2017.

Cookieinstellingen