‘Waarom blijft de tippelzone niet waar ie nu is?’

Foto: MB

Enorme wagens van het bergingsbedrijf Modern blokkeren de weg bij denksportcentrum Den Hommel. Hier was gisteravond de eerste consultatiebijeenkomst van de gemeente Utrecht over de plannen om de tippelzone te verhuizen.

Een van de geschikt bevonden locaties is de Elektronweg in Lage Weide. Precies daar waar Modern is gevestigd. “Die wagens zijn niet om lastig te zijn hoor”, zegt de directeur van Modern later, “we laten hiermee alleen even zien hoe het straks gaat. Als die tippelzone aan de Elektronweg komt, moeten wij er dagelijks meerdere keren langs met zulke combinaties. Dat werkt niet.”

Nieuws kwam hard aan

Gisteravond was de avond voor omwonenden van de Elekronweg, één van de twee aangewezen locaties waar de tippelzone kan komen. Er zijn 18 locaties onderzocht door de gemeente; de Elektronweg in Lage Weide en Boteyken in De Meern zijn er uitgerold als meest geschikt. Dat nieuws kwam op beide locaties behoorlijk hard aan. Er waren gisteravond circa honderd mensen aanwezig, vooral om hun zorgen kenbaar te maken, zo bleek.

Een miljoen euro de haven in

We spraken Steffen Beemer, één van de oprichters van Boulderhaven Energiehaven BV, de nieuwe klimhal die over een maand wordt geopend. “Ik heb er zoveel eigen geld in gestoken. Als die tippelzone hier komt, heb ik gewoon een miljoen hier de haven in gekieperd, daar komt het dan op neer. Wij richten ons op een jong publiek dat hier komt sporten, kinderen vanaf 5 jaar tot tieners en jongeren. Denk je echt dat ouders van een meisje van 14 haar hier naartoe laten fietsen, langs de tippelzone?”

Er is overlast”

En zo barst de avond van de voorbeelden van ondernemers en omwonenden die een tippelzone aan de Elektronweg absoluut niet zien zitten. Aziz Malfi krijgt ook het woord. Hij is één van de eerste inwoners van Leidsche Rijn en woonde hiervoor bij de Europalaan om de hoek, waar nu de huidige tippelzone is. “Ik ben dus ervaringsdeskundige”, zegt hij. “Het is niet zo dat er geen overlast is. Wij vonden altijd condooms en naalden en andere rotzooi in het park. Dus dat er geen overlast is, is gewoon niet waar.”

Onverzekerbare boxen

Wethouder Victor Everhardt hoort alles aan, en benadrukt keer op keer dat hij hier staat namens het college. Hij neemt zoveel mogelijk informatie en bezwaren van omwonenden mee naar het college om de gemeenteraad te kunnen adviseren. En informatie krijgt hij in overvloed. Heel veel mensen wonen of werken in of rond de Elektronweg, of hebben er een box van waaruit ze klussen, werken of hun hobby beoefenen. De boxen dalen fors in waarde, vrezen de eigenaren, omdat de ingang van het terrein recht tegenover de tippelzone is. Tineke Benjamins is penningmeester van de Vereniging van Eigenaren van die boxen: “Een paar jaar geleden hadden we veel overlast in de buurt, en konden we onze boxen niet verzekeren. Er is toen een hek omheen gekomen. Maar nu zit dat hek tegen de afwerkplekken aan. Hoe denkt u dat dat verder gaat?” Een man reageert hierop dat hij een dure auto in zijn box daar heeft staan. “Wat als die straks niet meer te verzekeren is?”

Alleen de gemeente is voor

De voorbeelden stromen de zaal in. Op de vraag of iemand van de aanwezigen überhaupt voor het in stand houden van een tippelzone is, steekt niemand van de ongeveer honderd aanwezigen zijn hand omhoog. De gemeente Utrecht is vóór, omdat men vreest dat de prostituees anders elders in de stad gaan tippelen, illegaal. De huidige tippelzone in Utrecht moet verhuizen van de Europalaan omdat er woningbouw gepland is. En de deadline van 1 januari 2020 is keihard volgens wethouder Everhardt: “Het functioneren van de huidige tippelzone is naar behoren.” Hij zegt het een aantal keer, maar voegt er ook aan toe dat het niet zo is dat er geen incidenten zijn.

Nieuwbouw aanpassen

Dus dat naar behoren is relatief”, schampert één van de aanwezigen. “Waarom blijft de tippelzone daar dan niet?” vraagt een vrouw die in de buurt van de Elektronweg woont. “Als het daar goed gaat, hou het dan daar. Waarom passen de projectontwikkelaars hun plannen voor nieuwbouw niet aan aan die bestaande situatie?” Dat voorstel krijgt veel bijval. Aziz Malfi: “Aan de Europalaan is een gebouw neergezet voor starters en studenten, op minder afstand dan 75 meter van de tippelzone, dus dat kan best.” Die afstand van 75 is aangehouden als afstand waarop de tippelzone verwijderd moet zijn van woningen. Of er moet een afscherming tussen staan.

Eind dit jaar stemmen

Er wordt ook gesuggereerd dat de gemeente allang heeft besloten, één van de aanwezigen verlaat daarom demonstratief de zaal. De gemeenteraad moet eind van dit jaar stemmen over het voorstel dat het college van Burgemeester & Wethouders dan doet aan de gemeenteraad: wordt het Elektronweg of Boteyken? Of bestaat de kans dat het hele tippelzoneverhuisplan toch niet doorgaat, of wordt het toch een andere locatie? Wethouder Everhardt laat zich er niet over uit. Vanavond is de consultatiebijeenkomst voor de Boteyken. (Leidsche-Rijn Nieuws.nl)

Cookieinstellingen