Oplevering Uithoflijn uitgesteld

Foto: cu2030.nl

Het gaat niet lukken om het gehele tracé van de Uithoflijn op 8 juli 2018 in gebruik te nemen. Wel wordt bekeken of het traject tussen Vaartsche Rijn en Utrecht Science Park eerder in gebruik kan worden genomen. De busverbinding tussen Utrecht Centraal en het Utrecht Science Park (buslijn 12) zal volledig in stand worden gehouden zolang het gehele tracé van de Uithoflijn nog niet in gebruik is genomen.

Het uitstel van de ingebruikname van de Uithoflijn wordt met name veroorzaakt doordat de eerste kilometer van het tracé in het stationsgebied niet conform de oorspronkelijke planning kan worden opgeleverd. Het lukt niet om de tramhaltes bij het Centraal Station en de verbindende sporen richting Jaarbeursplein tijdig te realiseren.

Oorzaak is dat er in dit gebied veel gebouwd wordt. Zo wordt er gewerkt aan het ‘voorzetgebouw’ van Hoog Catharijne, de 2e fase van de fietsenstalling , het dak boven het Stationsplein, Het Platform en aansluitingen op de OV-Terminal, de sloop van de traverse en de fundering voor trambaan en haltes.

Bovendien hebben de realisatie van de nieuwe stationshal en de fundering van Het Platform de ondergrond ‘geroerd’. Dit betekent voor de Uithoflijn dat de ondergrond gestabiliseerd moet worden voordat men verder kan gaan met de aanleg.

Er is nog gekeken of er een tijdelijk spoor ter hoogte van de nieuwe fietsenstalling onder het Stationsplein aangelegd kon worden. Deze oplossing kende echter te grote planningsrisico’s.

Er wordt nu bekeken of het afgeronde deel van het tracé eerder in gebruik genomen kan worden. De testperiode van dit tracé, van de Vaartsche Rijn tot Utrecht Science Park, kan naar verwachting dit najaar van start gaan.

Het later in volledige exploitatie gaan van de Uithoflijn heeft financiële gevolgen. Deze gevolgen moeten nog in beeld worden gebracht. Hierover wordt de gemeenteraad naar verwachting in het vierde kwartaal van 2017 geïnformeerd.

Cookieinstellingen