Stadsbaantunnel uiterlijk 25 augustus weer open

Foto:

De Stadsbaantunnel zal naar verwachting uiterlijk vrijdag 25 augustus weer open gesteld worden. Dat schrijft wethouder Geldof in een brief aan de gemeenteraad.

De wethouder laat weten ernstig ontstemd te zijn dat een tunnel die twee jaar geleden is opgeleverd, nu al tijdelijk gesloten is in verband met schade aan het beton. De aannemer van de pergola, waar de schade zich heeft voorgedaan, blijkt inmiddels failliet te zijn. Dat betekent dat een aansprakelijkstelling geen resultaat zal opleveren.

Op donderdag 10 augustus werd de Stadsbaantunnel afgesloten voor verkeer omdat er een stuk beton uit de betonnen palenconstructie (pergola) voor de tunnel was aangetroffen. De pergola is vorige week vrijdag en zaterdag onderzocht en dinsdag 15 augustus heeft het adviesbureau Nebest een rapport over dit onderzoek opgeleverd.

Het adviesbureau Nebest concludeert dat de betonschade is ontstaan door bevriezing van water in de zogeheten ‘gains’. Dat zijn metalen holle buizen die in het beton zijn opgenomen om de prefab elementen onderling aan elkaar te verbinden. Door bevriezing is het water gaan uitzetten waardoor het beton is ingescheurd.

Bij de inspectie die het afgelopen weekend heeft plaatsgevonden is er nog op twee plekken stukken beton waargenomen die niet goed meer vast zaten. Verder blijken er op twee plekken verticale scheuren zonder losse betondelen te zijn. Volgens Nebest is de hoofdoorzaak van deze schades ook het gevolg van het bevriezen van water in de gains.

Ondanks dat Nebest stelt dat de pergola op dit moment geen gevaar oplevert voor de verkeersveiligheid, achten de tunnelbeheerder en de controlerend constructeurs van VHT nader onderzoek noodzakelijk om andere mogelijke oorzaken volledig uit te sluiten.

Wethouder Geldof acht het doen van nader onderzoek noodzakelijk en het openstellen alleen verantwoord onder het stellen van tijdelijke extra veiligheidsmaatregelen. Deze tijdelijke maatregelen betreffen het geheel laten omwikkelen van de pergola met een krimpfolie. Hierdoor wordt voorkomen dat, mocht tegen de huidige verwachting in toch eventueel nog nieuwe betonschade ontstaan, er betondelen los zouden kunnen komen van de constructie. Hiermee kan volgens Geldof de tunnel veilig worden worden opengesteld, hangende het uitvoeren en de uitkomst van het nadere onderzoek. Een ander adviesbureau is inmiddels benaderd voor een second opinion en nader onderzoek naar de oorzaak van de betonschade.

Cookieinstellingen