SSH pakt illegale Airbnb-verhuur stevig aan

Foto: SSH

De afgelopen weken heeft studentenhuisvester SSH verschillende klachten en meldingen ontvangen over overlast van toeristen die verblijven in woningen van de SSH. Uit eigen onderzoek blijkt dat in verschillende complexen appartementen te huur worden aangeboden via Airbnb.

Alle bewoners hebben vandaag een mail gekregen waarin de SSH uitlegt dat woonfraude stevig wordt aangepakt. Bewoners die hun kamer of woning illegaal hebben onderverhuurd via bijvoorbeeld Airbnb krijgen de kans zich te melden. Als zij dat niet doen, dan riskeren ze uitzetting.
 De afgelopen tijd heeft SSH dossiers opgebouwd van SSH-woningen die (onder andere) via Airbnb te huur worden aangeboden. Huurders die hun woning zonder toestemming van de SSH hebben onderverhuurd, kunnen tot uiterlijk dinsdag 8 augustus 2017 contact met de SSH voor het maken van een afspraak. SSH bespreekt dan de situatie en stelt de huurder een schikking voor.

Bij huurders waarvan SSH heeft geconstateerd dat zij illegaal onderverhuren of hebben onderverhuurd en die zich niet voor 8 augustus 2017 bij de SSH melden, start SSH een juridische procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst en vordert de genoten winst. Als het gaat om huurders in Utrecht of Rotterdam, meldt SSH de woonfraude bij de gemeente.

De kamers en woningen van de SSH zijn gesubsidieerde woningen. De huur wordt kunstmatig laag gehouden zodat de woningen bereikbaar zijn voor studenten en starters. Veel huurders ontvangen huurtoeslag. Voor onderhuur geeft de SSH alleen toestemming als de onderhuurder tot de doelgroep behoort en hetzelfde bedrag aan huur betaalt als de huurder. Zo wordt de woning ook als de huurder bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland verblijft, gebruikt waarvoor hij is bedoeld. Woningen van de SSH zijn niet bedoeld om geld mee te verdienen. Bovendien veroorzaken toeristen die via Airbnb een woning huren regelmatig overlast in onze complexen.

Cookieinstellingen