College presenteert projecten voor een groenere stad

Foto: Pixabay

Het Utrechts college heeft vandaag het ‘Meerjaren Groenprogramma jaarsnede 2017’ aan de gemeenteraad gestuurd. Hierin staan de voorgenomen projecten die dit jaar bijdragen aan een aantrekkelijke en groene woon- en werkomgeving. In deze projecten wordt in totaal ruim 4 miljoen euro geïnvesteerd en wordt er nauw samengewerkt met bewoners en andere overheden.

De afgelopen jaren zijn veel bewoners van Utrecht betrokken geweest bij circa 190 wijkgroenplanprojecten en ruim 50 stedelijke groenstructuurprojecten,” zegt Kees Geldof, wethouder van Openbare Ruimte en Groen. “Ik vind het heel bijzonder om te zien dat veel initiatieven leiden tot zelfbeheer, zoals in het Nifterlakepark, Noordse Park, Park Voorveldse polder, Park Oog in Al, Vlinderhof (Máximapark), Buitenhof en Kasteel Nijevelt. Op die manier maken Utrechters samen de stad mooier en gezelliger en dat kan ik alleen maar toejuichen.”

In 2017 starten een aantal nieuwe projecten. Zo zal rond het voormalige Demka-terrein meer groen komen. Dit gebeurt in combinatie met een door Rijkswaterstaat gewenste verbreding van de bocht van het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarnaast start de gemeente in overleg met Rijkswaterstaat de voorbereiding voor het realiseren van een groene, recreatieve fietsroute langs het Amsterdam-Rijnkanaal die aansluit op de Amsterdamsestraatweg en het Springerpark. In de punt van de Demka-bocht zal een parkje worden aangelegd waar bewoners al ideeën voor hebben aangedragen. Ook zijn er plannen om een wandelpad aan te leggen dat de Oosterspoorbaan met Fort Lunetten verbindt.

In Overvecht worden rond de Pagodedreef en de Santa Cruzdreef de perken en plantsoenen nabij de herbouwde sporthallen opnieuw ingericht. Dit levert op beide locaties meer groen en een hogere biodiversiteit op.

Eerder in 2017 startte de campagne Huismus030, gericht op meer groen in de tuin om de huismus meer nestel- en leefomgeving te bieden. Dit project wordt gecombineerd met de publieksactie ‘Utrecht Waterproof’ in het kader van Operatie Steenbreek. Steenbreek richt zich op het verwijderen van tegels uit tuinen en het beplanten van de vrijgekomen grond met struiken. Dit biedt ruimte aan natuur en draagt bij aan het oplossen van wateroverlast.

De gemeente wil de stad elk jaar groener maken. Een groene woon- en werkomgeving draagt onder andere bij aan de gezondheid, bevordert biodiversiteit, vangt fijnstof en zorgt voor opvang van water bij hevige regenval. Met de groenprojecten draagt de gemeente bij aan de ontwikkeling van ‘healthy urban living’ en klimaatadaptatie in Utrecht.

Cookieinstellingen