In het Victas-complex komen woningen

Foto: JDdv Architecten

In het Victas-complex aan de ABC-straat in de binnenstad komen woningen. Initiatiefnemer Rabobank Bijzonder Beheer wil in samenwerking met JDdVarchitecten circa tachtig appartementen realiseren. Het college heeft hiervoor het startdocument vastgesteld.

Victas ging in april 2016 failliet. De gemeente verhuurt het pand nog tot april 2018 aan de verslavingszorginstelling om leegstand te voorkomen. Het is nog niet bekend of de woningen in de koop- of huursector gaan vallen of dat het een combinatie van beide wordt. De ontwikkelaar wordt uitgenodigd om in te zetten op levensloopbestendige woningen. Alle woningen vallen binnen het huidige complex, dat bestaat uit een blok aan de ABC-straat met daarachter zeven clusters van vier tot zes bouwlagen. De woningen met gevel aan de ABC-straat hebben twee lagen. Op de begane grond is plek voor een kleine strook groen.

Bij de bouw van dit complex is al rekening gehouden met toekomstige transformatie. Er is gekozen voor een vorm van flexibel bouwen die past binnen de circulaire economie. Hierbij worden materialen hergebruikt om te voorkomen dat grondstoffen uitgeput raken. Utrecht heeft hiervoor een Green Deal Cirkelstad gesloten met nog veertig andere partijen. Ervaringen met dit project deelt de gemeente met deze partners. Het pand is in 2012 gebouwd en voldoet daardoor al aan veel duurzaamheidsnormen, maar bij de renovatie wordt wel bekeken of het nog beter kan.

Cookieinstellingen