Coalitiepartijen content, trots en tevreden over Voorjaarsnota

Foto: Gemeente Utrecht

De coalitiepartijen zijn content, trots en tevreden over de gisteren gepresenteerde Voorjaarsnota. De oppositiepartijen spreken over elitaire keuzes en tekentafeloplossingen.

D66 is tevreden over de voorjaarsnota. Volgens D66-fractievoorzitter Klaas Verschuure wordt er geïnvesteerd in meer werk, beter onderwijs en de groei van de stad. ‘De gemeente investeert ruim 45 miljoen euro in de stad. Het is dankzij het solide, behoedzame beleid van dit college dat we deze uitgaven kunnen doen.’

Ook GroenLinks is trots op de voorjaarsnota. Het college kiest er volgens fractievoorzitter Heleen de Boer voor om problemen aan te pakken en niet door te schuiven naar de volgende periode. Ook al leidt dat tot een krappe portemonnee. Wel pleit De Boer voor een meer integrale aanpak om te zorgen dat iedereen mee kan doen. “Nu zie je bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid extra inzet op het bestrijden van radicalisering. Dat is ontzettend belangrijk, maar hangt ook samen met onder meer onderwijs, discriminatie op de arbeidsmarkt en diversiteitsbeleid.”

De VVD is ‘content’ dat het college het huishoudboekje op orde heeft. De VVD is er met name over te spreken dat het college de komende jaren 45 miljoen euro investeert in onder meer Leidsche Rijn, de Merwedekanaalzone en de Cartesiusdriehoek. Ook wordt er geld uitgetrokken voor het herstel en onderhoud van de grachten en twee miljoen euro extra voor de renovatie van de Domtoren.

De PvdA vindt dat een ‘elitair college’ de tweedeling niet aanpakt. Het overschot van vorig jaar toont volgens de PvdA aan dat het college de hand op de knip heeft gehouden terwijl er investeringen nodig zijn in betaalbaar wonen en toegankelijke zorg. Ook komen er geen investeringen in schuldhulpverlening en zijn er volgens de PvdA meer betaalbare huurwoningen nodig.

Het CDA spreekt van tekentafeloplossingen. De eenzijdige focus op startups en sociaal ondernemerschap en op bijstandsexperimenten werkt volgens het CDA niet. Toch ziet het CDA nog wel enige lichtpuntjes. Zoals de twee ton die is uitgetrokken voor religieus erfgoed, het extra geld voor de aanpak van radicalisering en investeringen voor sportvoorzieningen.

Student & Starter is enthousiast over het pleidooi voor ‘inbreiding’ van de voorjaarsnota, meer mensen op dezelfde vierkante meter. Volgens Student & Starter kan dat zelfs nog een stuk uitgebreider: sportveldjes bovenop kantoren, parkeerplekken met zonnepanelen op het dak en gevels met gevelbeplanting. Verder pleit Student & Starter voor een levendige Uithof. Hiervoor zouden de beoogde investeringen voor Rijnsweerd en Utrecht Oost gelinkt moeten worden aan de campusvisie van de Universiteit Utrecht.

Cookieinstellingen