Utrechtse woningbouwproductie in drie jaar verdubbeld

Foto: Corné Bastiaansen

De voorspelde forse toename van de woningbouwproductie in Utrecht houdt onverminderd aan: in 2017 worden bijna twee keer zoveel woningen in aanbouw genomen als in 2014. Ook de daaropvolgende jaren blijft de productie hoog.

Tot en met 2019 start de bouw van ruim 13.000 woningen. Dat blijkt uit prognoses van het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling (MPSO) 2017. Wethouder Paulus Jansen van Wonen en RO noemt de woningproductiecijfers spectaculair: ”Wij blijven ons de komende jaren extra inzetten voor de bouw van sociale huurwoningen en huurwoningen in het middensegment. Daar is nog steeds veel behoefte aan.”

Utrecht is de snelst groeiende stad van de vier grote steden. In de periode tot 2040 zijn meer dan 40.000 woningen nodig om nieuwe bewoners van Utrecht en mensen die binnen Utrecht verhuizen een goede woning te bieden.

Vorig jaar startte de bouw van zo’n 2.500 woningen. Voor 2017 is de verwachting dat dit aantal toeneemt tot ongeveer 5.000 woningen. De gemeente verwacht dat in 2017, 2018 en 2019 ruim 4.400 sociale huurwoningen in aanbouw gaan (waarvan bijna 2.100 reguliere sociale huurwoningen en 2.300 zelfstandige studenteneenheden) en ruim 3.500 huurwoningen in het middensegment. Dit is een enorme toename ten opzichte van de afgelopen drie jaar waarin ruim 1.300 woningen in het middensegment in aanbouw gingen.

Als het gaat om studentenhuisvesting is de verwachting dat vraag en aanbod de komende vijf jaar meer in evenwicht komen. |

Voor alle ontwikkelingen geldt dat gezonde en duurzame verstedelijking het uitgangspunt is. De stad wil binnen bestaand stedelijk gebied voldoende nieuwbouw realiseren en de natuurgebieden rond Utrecht ongemoeid laten. De belangrijkste gebieden waar de komende jaren woningen gerealiseerd worden zijn de Merwedekanaalzone, het stationsgebied, Utrecht Science Park, Rijnsweerd en Leidsche Rijn. In de Merwedekanaalzone verschijnen tot 2030 maar liefst 6.000 tot 10.000 woningen.

In Leidsche Rijn zijn tot begin 2017 ongeveer 22.600 woningen gerealiseerd of in aanbouw. De komende jaren komen daar nog ongeveer 9.000 woningen bij. De plannen voor het Beurskwartier en Lombokplein, ten westen van het centraal station omvatten zo’n 3.600 woningen. In Utrecht Science Park en Rijnsweerd worden 1.900 woningen gerealiseerd. Andere grote ontwikkellocaties zijn de Tweede Daalsedijk (1.100 woningen) en de Cartesiusdriehoek (2.500 woningen).

Behalve door nieuwbouw, neemt de totale woningvoorraad ook toe door onder meer kantoren om te bouwen tot woningen. In 2016 is gestart met de transformatie naar bijna 900 woningen. Dit is ongeveer een derde van het totaal aantal woningen dat in aanbouw werd genomen. In 2017 stijgt het aantal woningen dat door transformatie tot stand komt naar ruim duizend. De leegstand van kantoren is ongeveer gelijk gebleven. Dit jaar zijn ook de kleinere transformatieprojecten en alle bouwprojecten van meer dan 1 miljoen euro opgenomen in het MPSO.

Naast woningbouw geeft het MPSO ook een overzicht van ruimtelijke ontwikkelingsprojecten in het commercieel vastgoed (kantoren, winkels, bedrijven) en in de openbare ruimte. Voor al deze projecten worden prognoses gegeven tot 2021. De verhuur en verkoop van bestaande bedrijfsruimten en uitgifte van nieuwe bedrijventerreinen is gestegen. De komende jaren zijn verschillende hotelontwikkelingen gepland. De omzetten in de detailhandel lopen terug en ook de leegstand neemt toe. Ook het aantal disco’s en cafés neemt af. Wel is er meer vraag naar mengvormen zoals detailhandel met horeca.

Het MPSO wordt in samenhang met de Voorjaarsnota behandeld in de gemeenteraad. U vindt het MPSO op www.utrecht.nl/bouwprojecten of rechtstreeks via http://utrecht.mpso.nl. Bezoekers van deze interactieve site kunnen op de kaart doorklikken naar projectinformatie of eigen selecties maken om gewenste informatie te vinden.

Cookieinstellingen