Forse knelpunten en noodzakelijke investeringen

Foto: Mario Gibbels

Vandaag presenteerde wethouder Jeroen Kreijkamp van Financiën de voorjaarsnota 2017. Het was dit jaar geen makkelijk verhaal, aldus Kreijkamp. Er waren forse knelpunten. Die zijn volgens hem opgelost en bovendien was er ruimte voor noodzakelijke investeringen. De gemeenteraad besluit op donderdag 29 juni over de Voorjaarsnota.

Nog steeds is Utrecht – met 120 inwoners per week – de snelst groeiende stad van Nederland. In Leidsche Rijn wordt weer volop gebouwd en het komende jaar start de gemeente Utrecht met de voorbereidingen van de bouw van woningen en voorzieningen van het Cartesiusgebied, de Merwedekanaalzone en het Beurskwartier/Lombokplein.

Om deze groei mogelijk te maken en de voorzieningen in de stad voor iedereen beschikbaar te houden, investeert de gemeente Utrecht ruim 45 miljoen euro in de stad. Met deze voorjaarsnota stelt het college voor om meer te bouwen, slimme routes voor verkeer aan te leggen en te zorgen voor een groene stad. De schaalsprong van Utrecht vraagt naast fysieke investeringen ook om nieuwe investeringen in maatschappelijke voorzieningen. Daarom wordt er dit jaar een eerste stap gezet in de ontwikkeling van een maatschappelijke investeringsagenda. Er wordt extra geïnvesteerd in onder andere meer sportvelden, meer capaciteit in de jeugdgezondheidszorg, het bestrijden van taalachterstanden en nieuwe schoolgebouwen. De zeven instellingen die vorig jaar een positief advies kregen van de adviescommissie cultuurnota maar waar het budget ontoereikend voor was, kunnen hierdoor met hun programmering doorgaan.

Werk, banen en economie zijn essentieel voor een aantrekkelijke stad en regio. Utrecht blijft inzetten op het groene, gezonde en slimme profiel van stad en regio en het waarderen van start- en scale-ups als belangrijke aanjagers van de nieuwe economie. Op dit moment wordt in Utrecht het aantal woningen fors uitgebreid. Bijna 35% van het totale aantal woningen dat in de komende jaren wordt gebouwd, worden sociale huur- en studentenwoningen. Daarnaast is bijna 30% van de totale woningbouwproductie de komende jaren in het middeldure huursegment.

Het college wil een investering doen om de leefbaarheid en verkeersveiligheid van de Amsterdamsestraatweg en de Kanaalstraat te verbeteren. In deze voorjaarsnota maakt het college een eerste reservering voor de gemeentelijke bijdrage voor de start van de Vuelta in Utrecht. Hiermee bouwt Utrecht voort op internationale sportevenementen, zoals het EK vrouwenvoetbal dit jaar. In een leefbare en bruisende stad is veiligheid belangrijk. Daarom is er in deze Voorjaarsnota geld vrijgemaakt voor de (preventie) aanpak van radicalisering en ondermijnende criminaliteit.

Het Utrechtse cultureel erfgoed vraagt dringend om onderhoud. De unieke werven en de prachtige Domtoren worden gerestaureerd. Utrecht kampt de komende tijd met een essentaksterfte. Daarom investeert het college in nieuwe en bestaande bomen die door de essentaksterfte de komende jaren vervangen moeten worden.

Een knelpunt dat het college in deze voorjaarsnota grotendeels oplost is een ongewenst gevolg van het huidige rijksbeleid. Structureel maakt het college 9 miljoen euro vrij om de nadelige effecten van het nieuwe verdeelmodel van de Bijstandsuitkeringen voor Utrecht op te vangen. De gemeente Utrecht legt zicht hier niet bij neer en blijft zich inzetten voor een beter verdeelmodel van het rijk.

Cookieinstellingen