Domplein krijgt extra banken en standbeeld wordt verplaatst

Foto: utrecht.nieuws.nl

Het Domplein wordt op dit moment opnieuw bestraat. De bedoeling is dat het een aantrekkelijk plein wordt voor met name voetgangers. De historie van de locatie zul je terugzien in de bestrating en er komen tien extra zitbanken. Het standbeeld van Jan van Nassau wordt verplaatst.

De grens van het Romeinse castellum wordt in de nieuwe bestrating met lichtere klinkers aangegeven en ook de plattegronden van drie verdwenen kerken worden door de bestrating in beeld gebracht. Cortenstalen platen zullen straks ook aan de oostgrens het voormalige Romeinse fort laten zien. Verder zal de markering van het ingestorte deel van de Domkerk en van de voormalige Heilige Kruiskapel veel beter zichtbaar zijn.

Daarnaast zal het aanwezige straatmeubilair zo geplaatst worden om voetgangers alert te maken op passerende fietsers en om fietsers en gemotoriseerd verkeer het voorkeurstraject te duiden op het Domplein. Het gemotoriseerd verkeer zal overigens alleen bij uitzondering toegestaan worden op het Domplein.

De markering van de Sint Salvatorkerk valt deels samen met het standbeeld van Jan van Nassau. Er wordt daarom bekeken of het standbeeld een betere plaats kan krijgen op het Domplein. Ook wordt gekeken of de kopie van de zogenaamde Jelingsteen een nieuwe plek kan krijgen.

De bedoeling is dat het Domplein een aantrekkelijk plein wordt voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Er wordt nog een feestelijke opening van het Domplein georganiseerd.

Reacties