Wethouder plant eerste nieuwe bomen op de Oudegracht

Foto: Pixabay

De werkzaamheden aan de wal- en kluismuren ter hoogte van de Twijnstraat aan de Werf zijn zo goed als afgerond. Op woensdag 22 februari om 15.30 uur plantten bewoners en wethouder Kees Geldof (Openbare Ruimte en Groen) op deze plek zeven nieuwe bomen. Later dit jaar volgen in elk geval nog zes bomen tussen de Bijlhouwersbrug en de Vollersbrug.

De werven maken Utrecht uniek in de wereld,” zegt wethouder Kees Geldof. “Zij verbinden ons met de Utrechtse geschiedenis. De werven zijn begonnen als ‘binnenhavens’, maar in de loop van de tijd zijn er bomen geplant. Dat levert een prachtig geheel op dat beeldbepalend is voor onze stad. Dat beeld willen we behouden en daarom planten we ook weer bomen.”

Er is bij de Twijnstraat aan de Werf rekening gehouden met betere groeimogelijkheden voor de nieuwe bomen. Zo is onder de bestrating extra ruimte gecreëerd voor een betere groei van de boomwortels. In overleg met de bewoners is bovendien gekozen voor boomsoorten met een beperkte stamomvang en die niet hoger worden dan circa 8 tot 10 meter: Krentenboom, Amberboom en Perzisch IJzerhout.

Op andere plekken langs de Oudegracht zijn in april 2016 zes bomen via een noodkapprocedure geveld, na uitvoering van de herstelwerkzaamheden aan de walmuur. Naar aanleiding hiervan heeft er aanvullend onderzoek plaatsgevonden door het boomtechnisch adviesbureau Terra Nostra. Zomer vorig jaar zijn opnieuw (bij 54 bomen) trekproeven uitgevoerd. Dit resulteerde in veiligheidsmaatregelen aan 24 bomen. Bij vijf bomen was noodkap noodzakelijk vanwege vergaande instabiliteit. Daarnaast zijn 19 bomen gekandelaberd; waarbij de kroon van de bomen wordt ‘uitgedund’.

In navolging op het onderzoek van Terra Nostra heeft het Ingenieursbureau Witteveen+Bos, in samenwerking met Bomenwacht Nederland, nader onderzoek verricht naar de combinatie van werkzaamheden aan de werven en de daarbij behorende impact. Daarnaast is ook gekeken naar de geschatte overlevingskansen voor de bomen en mogelijke verbeteringen. Wethouder Kees Geldof: “Ook het onderzoek van Witteveen+Bos bevestigt helaas dat wat wij eerder aan de gemeenteraad hebben gemeld. De bomen hebben het niet gemakkelijk op de werven: hun groeiplaats is beperkt, er is weinig plek voor de wortels en dit maakt de bomen kwetsbaar. Bij de noodzakelijke vervanging van wal- en kluismuren blijft het behoud van bomen het uitgangspunt. We moeten er wel rekening mee houden dat dat niet voor álle bomen lukt.”

Cookieinstellingen