Integreren begint in Utrecht vanaf dag van aankomst

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT –  In juni en september 2016 sprak de gemeente met bewoners, professionals en statushouders over wat er nodig is om vluchtelingen in Utrecht zo snel mogelijk economisch en sociaal zelfredzaam te laten worden. Het resultaat is te vinden in de integratiebrief. Deze gaat niet alleen over inburgering, maar ook over huisvesting, gezondheid, werk en inkomen en onderwijs.

De ideeën van inwoners sluiten goed aan bij de Utrechtse aanpak voor integratie van vluchtelingen. Hierin staan drie thema’s centraal. Een ‘doorgaande lijn’ waarbij asielzoekers die in Utrecht en regio worden opgevangen, tijdens hun procedure en na het verkrijgen van een status in de Utrechtse regio kunnen blijven. Als vluchtelingen niet telkens hoeven te verhuizen is een doorgaande lijn in zorg, opleiding en meedoen in de maatschappij gemakkelijker.

Plan Einstein
Met ‘activering vanaf dag één’ laat Utrecht asielzoekers ongeacht hun status de wachttijd in de opvang benutten. Zij kunnen direct aan de slag met een assessment en cursussen gericht op persoonlijke en professionele ontwikkeling. De Utrechtse aanpak staat ook voor een ‘inclusieve stad, een stad voor iedereen’. Dit betekent dat de aanpak niet alleen geldt voor nieuwe statushouders, maar voor de hele stad.

De drie pijlers zijn de basis voor de opvang in Overvecht; Plan Einstein. Vanaf eind februari wonen hier asielzoekers samen met jongeren. Op de locatie worden hier onder meer cursussen gegeven aan groepen asielzoekers en wijkbewoners.Integratie is niet vrijblijvend, maar een wederkerig proces. Dat komt ook tot uiting in de nieuwe werkwijze van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente. Zij voert samen met Vluchtelingenwerk Midden-Nederland intakegesprekken met vluchtelingen. Deze werkwijze biedt meer perspectief op een snelle toeleiding naar (vrijwilligers)werk/opleiding.

Vrijwilligerswerk
Een ander voorbeeld van de nieuwe aanpak is vrijwilligerswerk. Het grote netwerk van vrijwilligers dat in Utrecht is ontstaan tijdens de verhoogde instroom van asielzoekers in 2015, wordt breed ingezet. Inmiddels maken bijvoorbeeld enkele Syrische statushouders nieuwe expats wegwijs in de stad. “Integreren doe je niet alleen,” aldus wethouder Kees Diepeveen. “Laten we de energie die is vrijgekomen in de stad ook goed benutten voor eerdere nieuwkomers, die nog steeds moeite hebben om goed te integreren. Zij en ook andere Utrechters kunnen wel wat extra hulp gebruiken om actief mee te doen in de stad.”

Bij dit alles werkt Utrecht nauw samen met partners in de stad en ook daarbuiten. Zo werkt de gemeente op het gebied van integratie en huisvesting sinds kort samen met in totaal zestien regiogemeenten. Verder pleit Utrecht in G4 en VNG-verband voor het terugbrengen van de regiefunctie op inburgering bij de gemeenten. De conclusies en aanbevelingen van het recent gepubliceerde onderzoek van de Algemene Rekenkamer ondersteunen deze wens.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen