Utrecht gaat grondstoffen hergebruiken

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gemeente Utrecht tekende dinsdag samen met 171 andere partijen het nationaal grondstoffenakkoord. Doel: het hergebruik van grondstsoffen in onder meer de bouw en de industrie, maar ook van bijvoorbeeld consumptiegoederen en voedsel.

Utrecht groeit in 2028 naar 400.000 inwoners. Daardoor groeit ook de vraag naar grondstoffen voor de productie van nieuwe spullen, gebouwen en wegen. In Utrecht wordt jaarlijks per inwoner 243 kilo restafval in (2015) opgehaald. Ongeveer 85 procent van het huishoudelijk afval dat nu wordt verbrand, zou nog bruikbaar zijn geweest als grondstof voor nieuwe producten. Wethouder Lot van Hooijdonk (Milieu en Duurzaamheid): “Veel Utrechtse bedrijven nemen al het initiatief om grondstoffen te hergebruiken. Met dit grondstoffenakkoord gaan we samen werk maken van een circulaire economie. Als snelst groeiende stad van Nederland wil Utrecht in 2050 volledig circulair zijn. Dit levert de stad ook extra werkgelegenheid en innovatie op.”

Utrechtse voorbeelden
Het Utrechtse bedrijf i-did_slow fashion_movement ontwikkelde samen met IKEA een gerecyclede collectie: ÅTERSTÄLLA. Het tafel- en keukentextiel is gemaakt van textiele restproducten van IKEA. I-did maakt designproducten van oud of kapot textiel, gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een ander voorbeeld is de nieuwe fietsroute door de Cremerstraat met duurzaam asfalt. Dit is een nieuw type asfalt. De onderste laag bestaat volledig uit gerecycled asfalt, dat geschikt is om opnieuw te gebruiken. Hierdoor is de milieubelasting van de productie en aanleg van de fietsstraat 68 procent lager dan bij standaard asfalt.

Bron: Gemeente Utrecht.

Cookieinstellingen