Gloria Wekker en Beatrice de Graaf dingen mee naar Vrouw in de Media Award 2016

Beatrice de Graaf
Beatrice de Graaf
Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Voor het delen van hun kennis en expertise in de media en het actief reageren op de actualiteit zijn emeritus prof.dr. Gloria Wekker (Gender Studies) en prof.dr. Beatrice de Graaf (Geschiedenis van de internationale betrekkingen) genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2016.

De award – een prijs voor vrouwelijke experts die zich in 2016 het beste hebben geprofileerd in de nieuwsmedia – is een initiatief van mediaplatform VIDM.nl en sprekersbureau ZijSpreekt. De lijst van 10 genomineerden is samengesteld op voordracht van journalisten, waarbij is gekeken naar hun aanwezigheid in de landelijke media. Het publiek kan tot 22 januari een stem uitbrengen via www.vrouwindemedia.nl. De uitslag wordt eind januari bekendgemaakt.

‘Witte onschuld’

In januari 2016 schreef hoogleraar gender en etniciteit Gloria Wekker over de illusie van ‘witte onschuld’ in de Correspondent. In juni nam zij afscheid bij Gender Studies en presenteerde zij haar nieuwe boek: White Innocence: Paradoxes of Colonialism and Race (Duke University Press, 2016), waarover zij in Vrij Nederland een interview gaf. In de landelijke media verschenen berichten en columns over Wekker, die als voorzitter van de Commissie Diversiteit van de Universiteit van Amsterdam onder meer pleit voor diversiteitsquota. In interviews in de Volkskrant, Trouw en NRC reageerde zij op de uitkomsten van het onderzoek van de Commissie Diversiteit, op de ontstane commotie rondom het diversiteitsdebat en de stand van zaken omtrent racisme in Nederland en de Verenigde Staten.

‘Summer of fear’

Historicus Beatrice de Graaf geeft regelmatig commentaar op radio en televisie rond de thema’s terrorisme en veiligheid. Op uitnodiging van De Wereld Draait Door gaf zij in maart een college over terrorisme bij DWDD University. De uitzending werd door 1,2 miljoen mensen bekeken. De Graaf ging in 2016 vaker bij DWDD in op de actualiteit, onder andere over de ‘summer of fear’, Russische hackers en over de speelfilm ‘Layla M’ en radicaliserende meisjes. In Nieuwsuur sprak zij over de ‘lone wolf’ terrorist.
Ook sprak zij op een Duits symposium over de mediastrategie van IS, gaf zij haar visie op Brexit in de Guardian, en schreef zij columns in het NRC.

Overige genomineerden

  • Khadija Arib, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal
  • Annerieke Berg, Directeur Stichting Bootvluchteling
  • Fidan Ekiz, Documentairemaker
  • Marjan Minnesma, Directeur Stichting Urgenda
  • Dafne Schippers, Atlete, wereldkampioen 200 m sprint
  • Sylvana Simons, Televisie- en radiopresentatrice, actief in nieuwe politieke partij
  • Ionica Smeets, Hoogleraar wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
  • Ebru Umar, Columnist, interviewer, presentatrice Libelle Nieuwscafé

Bron: Universiteit Utrecht

Cookieinstellingen