Stichting alFitrah op matje bij burgemeester Van Zanen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Dinsdag 20 december heeft een indringend en moeizaam gesprek plaatsgevonden tussen burgemeester Jan van Zanen en de heer Salam (stichting alFitrah) op het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Burgemeester Van Zanen roept de ouders op zich actief met het informeel onderwijs van de stichting alFitrah te bemoeien en de regie te nemen over de toekomst van hun kinderen.

Kinderen moeten de kans krijgen op te groeien met hun gezicht naar de samenleving. Daarbij geeft de burgemeester aan dat vooral het stimuleren van kritisch nadenken van leerlingen en actief deelnemen aan de samenleving buiten de moskee belangrijk is.

Burgemeester Jan van Zanen:

Ik maak me zorgen over kinderen die willens en wetens opgroeien met hun rug naar de samenleving. Dat accepteer ik niet. Deze stichting levert op dit moment geen bijdrage aan hun toekomst.”

De burgemeester heeft de heer Salam allereerst aangegeven een concreet plan te verwachten, in januari, waarin staat uitgewerkt hoe alFitrah de risico’s uit het verkennend onderzoek van Verweij-Jonker Instituut gaat uitwerken. Hierbij is het volgens de burgemeester essentieel dat leerlingen en hun vaders én moeders die gebruik maken van informeel onderwijs, bij de stichting alFitrah zich uitspreken over het onderwijsklimaat in de instelling.

De burgemeester heeft aangegeven dit plan van alFitrah te beoordelen onder andere aan de hand van de criteria op de Wet op de jeugdinstellingen. Burgemeester verwacht daarbij de (vrijwillige) medewerking van de stichting.

In het gesprek stelde de burgemeester tevens dat signalen in het AD van vier oud-leerlingen serieus genomen dienen te worden en niet bij voorbaat kunnen worden ontkend of genegeerd. De burgemeester vraagt de oud-leerlingen nadrukkelijk aangifte te doen bij de politie.

 

Cookieinstellingen