Utrechtse gemeenteraad in beroep tegen besluit A27

Foto: Wikimedia, Maurits90

UTRECHT – Minister Schultz Verhaegen (Infrastructuur en Milieu) heeft – zeer tegen de wens van de meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad – afgelopen woensdag haar handtekening gezet onder het tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht. Zeven partijen uit de raad overwegen nu de stap naar de Raad van State.

Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad – GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie, Student en Starter en de Partij voor de Dieren – onderzoekt de beroepsmogelijkheden tegen de voorgenomen verbreding van de Ring Utrecht. De partijen willen beroep aantekenen tegen het tracébesluit omdat nut noch noodzaak van de verbreding zijn bewezen. Wel heeft de verbreding grote gevolgen voor het cultuurhistorisch landschap van Amelisweerd en zeer negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit. In een eerder ingediende zienswijze hebben de Utrechtse politieke partijen de minister gevraagd om de verbreding niet door te laten gaan. Indieners van van een zienswijze hebben eventueel de mogelijkheid om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. De gemeenteraadsfracties onderzoeken de mogelijkheden hiertoe.

De gemeente Utrecht verzet zich al jaren tegen de verbreding, en ook de provincie Utrecht is geen voorstander. De raadsfracties wijzen ook op de onderzoeken van het Centraal Planbureau en de TU Delft, en de Maatschappelijke Kosten- en Batenanalyse. Uit de onderzoeken blijkt onder meer dat de verbreding meer kost dan het oplevert, dat de maatschappelijke welvaart verbetert als de verbreding wordt uitgesteld, en dat de verbreding leidt tot meer verkeer in Utrecht. Als gevolg van de crisis- en herstelwet kan de gemeente Utrecht geen beroep aantekenen.

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen