College van Bestuur Universiteit Utrecht gaat over tot publicatie van declaraties

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De leden van het College van Bestuur (CvB) van de Universiteit Utrecht willen een einde maken aan de stroom van verdachtmakingen die door de media naar buiten worden gebracht door hun declaraties periodiek te publiceren met vermelding van het doel van de gemaakte kosten. 

CvB voorzitter Marjan Oudeman maakte het besluit om facturen en bonnetjes openbaar te maken deze week bekend in een vergadering van de U-raad. Het gaat om de uitgaven waarvan de Universiteit Utrecht op dit moment in het jaarverslag de totaalbedragen vermeldt. De drie universiteitsbestuurders gaven in 2015 samen iets meer dan 260.000 euro uit. Oudeman gaf aan terdege te beseffen dat de publicatie van alle kosten ook een keerzijde kan hebben.

Transparantie leidt niet altijd tot evenwichtige omgang van informatie. We leven in een tijd waarin waardeoordelen gemakkelijk kunnen worden gegeven.”

Rector Bert van der Zwaan was ‘furieus’ over de recente publicaties in De Telegraaf over dure vliegreizen en hoge hotelkosten, en laakt de manier waarop deze krant te werk gaat.

Die krant kiest er bewust voor om geen context te beschrijven en aanvullende informatie die wel beschikbaar is te negeren. Ik vind dat een abjecte manier van omgaan met publieke bestuurders, maar klaarblijkelijk voorkom je dat nooit.”

Het is nog niet bekend vanaf wanneer de declaraties voor een ieder te zien zullen zijn.

Bron: rtvutrecht.nl/DUB.nl

Cookieinstellingen