The day after… Business as usual

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Amerikaanse verkiezingen zitten erop, het volk heeft zijn president gekozen. Terugblikken, duiden van deze historische verkiezingen, het zal ongetwijfeld nog veel en vaak gebeuren. Maar het gewone leven gaat verder. Ook voor politici Rutte en Koenders die met Trump verder moeten… 

Premier Mark Rutte heeft de nieuwe Amerikaanse president Trump gefeliciteerd vanuit Montfoort, meldt RTV Utrecht. Hij kwam daar woensdagmorgen aan voor een bezoek aan de machinemaker Kiremko. Rutte praat bij de multinational met topmensen uit het bedrijfsleven over de technologische industrie. “De band tussen Europa en Nederland en Amerika is van het allergrootste belang”, zei Rutte voordat hij aan een rondleiding begon. Hij wil snel om tafel met Trump om te praten over veiligheid, de strijd tegen het terrorisme en de strijd tegen klimaatverandering. Ook de economie moet onderwerp van gesprek zijn. “Nederland en Amerika hebben een sterke economische band en investeringsrelaties en dat leidt tot veel banen in Nederland en Amerika”, zei Rutte.

Economische belangen
Tijdens zijn bezoek aan Kiremko, een fabrikant van machines bestemd voor de aardappelverwerkende industrie in Montfoort, gaat het zeker ook over de economie, zegt Ineke Dezentjé Hamming, directeur van FME, een belangenbehartiger voor technologische bedrijven. “We hebben hem uitgenodigd om te praten over modern industriebeleid van de toekomst. Er moeten banen komen, er moet groei komen. Er komen natuurlijk ook verkiezingen in Nederland aan en we willen zeker weten dat het nieuwe kabinet de goede keuzes maakt voor de industrie, want daar worden we allemaal beter van.” Hamming hoopt dat Rutte snel goede afspraken maakt met Trump. Hij heeft gezegd dat hij tegen handelsverdragen is, maar Dezentjé Hamming heeft hoop dat er toch afspraken met Trump kunnen worden gemaakt. “Hij heeft gezegd dat hij voor ‘great deals’ is en die vallen zeker met de Nederlanders te maken.”

Boordeling op daden

Minister Koenders vindt dat de nieuwe Amerikaanse president Trump moet worden beoordeeld op zijn daden, meldt NOS.nl. In een eerste reactie op de overwinning van Trump zegt hij: “Het Amerikaanse volk heeft gesproken, na een spannende verkiezingsstrijd die ook veel spanningen en verdeeldheid zichtbaar heeft gemaakt.” Hij benadrukt dat Trump democratisch is gekozen en dat Nederland de keus van de Amerikanen respecteert. Koenders heeft zorgen over de gebruikte verkiezingsretoriek. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken heeft Trump tijdens de campagne uitspraken gedaan die haaks staan op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien, bijvoorbeeld over de NAVO, over de relatie met Rusland en Europa en over bevolkingsgroepen.

Maar de minister vindt dat het er nu om gaat wat president Trump doet en niet de kandidaat Trump. Koenders wijst op het belang van samenwerking met de Verenigde Staten en vertrouwt erop dat die wordt voortgezet. “We hebben elkaar in deze wereld hard nodig. We staan voor mondiale uitdagingen als klimaatverandering en terrorismebestrijding en moeten ook gezamenlijke crises in de ring van instabiliteit rond Europa aanpakken.” Hij noemt samenwerking met de Amerikanen ook essentieel voor onze welvaart en voor de gezamenlijke belangen van Europa ten opzichte van Rusland.

Bron: rtvutrecht/nos.nl

Cookieinstellingen