Forum voor Democratie neemt voortouw naar politieke vernieuwing

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Democratie is een mooi goed. Een staatsvorm die – gedragen door ons allen – moeten blijven koesteren. Maar eenvoudig is dat niet als je wantrouwen tegen de politiek inmiddels zo groot is dat je écht niet meer weet op wie je moet stemmen…

Dát geeft te denken. Ook al omdat dit demasqué van onze partijendemocratie niet alleen in Nederland maar wereldwijd gaande is. Nu kun je je er vanaf maken met een fatalistisch ‘ach, het maakt allemaal toch niets uit, het zal mijn tijd wel duren’, achter populistische leuzen aanhollen of vanachter een anonieme digitale muur scheldkanonades en verwensingen afvuren… Maar hoe constructief is dat?

Back to basics

Ligt een fundamentele aanpak niet meer voor de hand, nu we –  staande voor ‘crossroads’ – een keuze moeten maken: Gaan we op het ingeslagen pad, met de benodigde aanpassingen, verder? Of slaan we een nieuwe weg in, omdat het huidige politieke partijensysteem zijn langste tijd heeft gehad?

V.l.n.r. Paul Cliteur, Thierry Baudet, .... Geert Waling
V.l.n.r. prof.dr. Paul Cliteur, mr.dr. Thierry Baudet, Arnout Maat en dr. Geerten Waling Foto: Allevents.in

Forum voor Democratie staat een  drastische vernieuwing voor van ons politieke systeem. Tijdens de lezing op vrijdag 28 oktober in Sociëteit De Vereeniging op de Mariaplaats zijn hierover aan het woord Thierry Baudet, oprichter van Forum voor Democratie, de ‘denktank’ die nu tot politieke partij wordt omgevormd om deel te kunnen nemen aan de Tweede Kamer verkiezingen; hij geeft een toelichting op het partijprogram. Historicus Geerten Waling bespreekt de oorsprong van het huidige politieke stelsel in 1848. Historicus en politicoloog Arnout Maat bekritiseert de coup die de politieke partijen op de grondwettelijke machtsbalans hebben uitgevoerd. En rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur beschrijft wat er volgens hem moet gebeuren om het ‘democratisch’ tij ten goede te laten keren.

DATUM: Vrijdag 28 oktober 2016 | LEZING: Forum voor Democratie | LOCATIE: Sociëteit De Vereeniging, Mariaplaats 14 Utrecht | TIJD: 19.30-22.00 uur | TOEGANG: 5 euro p.p. (gratis voor leden van Forum voor Democratie).

Cookieinstellingen