Veroorzaker zwaar ongeluk A2 krijgt 3 jaar cel

Foto: CC0 Public Domain

MAARSSEN/UTRECHT – De Amsterdammer Neil van der L. (46) die vorig jaar op de A2 een zwaar ongeluk veroorzaakte, is door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenis voor ‘zeer gevaarlijk rijgedrag’. Hij reed onder invloed van speed achter op de auto van een gezin. De aanrijding had grote gevolgen voor de inzittenden. 

Van der L. reed met meer dan 220 kilometer per uur. Volgens getuigen heeft de man op geen enkel moment geremd voordat het ongeluk gebeurde. De gezinsauto sloeg door de botsing over de kop en schoof nog tientallen meters door over de snelweg. Uit de slachtofferverklaringen bleek hoe groot de impact van het ongeluk op het leven van de nabestaanden is. Naast de dood van de vader zijn twee kinderen door het ongeval blijvend gehandicapt geraakt.

Eis en vonnis
De officier van justitie had acht jaar cel geëist tegen de Amsterdammer en een rijverbod voor tien jaar. De rechtbank kwam tot een ander oordeel. Hoewel de rechter hem ‘de keus om speed te gebruiken en het risico om daardoor ongelukken te veroorzaken’ zeer aanrekent, en hij helder genoeg was om andere weggebruikers te ontwijken, kan door de psychose geen sprake zijn van een ‘opzettelijke’ aanrijding, met als gevolg dat Van der L. niet kan worden veroordeeld voor doodslag of een poging daartoe.

Behalve de gevangenisstraf krijgt Van der L. ook een rijontzegging van vier jaar. De nabestaanden reageerden met ontzetting toen het vonnis beduidend lager uitviel. Het Openbaar Ministerie bestudeert het vonnis en overweegt om in hoger beroep een zwaardere straf te eisen.

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen