PvdA en D66 pleiten voor meer openheid bij datalekken gemeente Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gegevens van duizenden Utrechtse inwoners en bedrijven, die onbedoeld op het intranet van de gemeente Utrecht zijn geplaatst, waren toegankelijk voor alle ambtenaren. De vraag is: moet de gemeente een dergelijk grootschalig datalek publiekelijk bekendmaken? PvdA en D66 vinden van wel. Dit meldt het AD.

IMG_3340Het datalek kwam gisteren in de publiciteit na een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur). Als gevolg van een onjuiste instelling van toegangsrechten kregen circa 4.000 ambtenaren toegang tot een bestand van 316 pagina’s met de namen met bsn-nummers van inwoners en de namen van bedrijven met KvK-nummer. In het document stonden tussen de 5.000 en 14.000 namen. Omdat het computersysteem hierop niet berekend is, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden of het bestand geopend is en zo ja door wie.

De gemeente had het datalek weliswaar eerder aan de gemeenteraad laten weten, maar als klein onderdeel in een grote berg informatie. De gemeentelijke medewerkers hebben geheimhoudingsplicht, benadrukt een woordvoerder. “Iets ongeoorloofds doen met deze informatie zou strafbaar zijn.” Omdat de gegevens alleen op een interne site stonden, zijn inwoners en bedrijven niet ingelicht. Dit gebeurt alleen als er grote kans is op nadelige gevolgen, zegt de gemeente. “Dat was nu niet het geval.”

Reacties gemeenteraad

“Had een duidelijke brief gestuurd”, zegt PvdA-raadslid Bouchra Dibi. “Dat gebeurde ook toen er fraude werd gepleegd met paspoorten. D66, de grootste partij in Utrecht, pleitte eerder voor een openbaar register waar alle datalekken worden gemeld, ook als dat niet wettelijk is verplicht. “De gemeente leent als het ware persoonsgegevens van inwoners. Daar moet heel voorzichtig mee worden omgegaan”, stelt D66-raadslid Susanne Schilderman. “Inwoners hebben het recht om het te weten als er iets mee gebeurt wat niet hoort.”

Wethouder Geldof (VVD) zei gisteren dat het register er alsnog komt.

Bron: ad.nl

Cookieinstellingen