GroenLinks wil voor het maximum in luchtkwaliteit gaan

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – GroenLinks-raadslid Thijs Weistra vraagt aan wethouder Van Hooijdonk om in 2017 met een ambitieus programma te komen om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Het huidige pakket aan maatregelen is vooral gericht op het halen van wettelijke normen, legt Weistra uit. ‘Maar daarmee is de lucht nog niet gezond.’

Foto: GroenLinks
Foto: GroenLinks

De milieuzone heeft in ieder geval een forse impuls gegeven aan gezonde lucht: veel minder auto’s zonder roetfilter, een schoner wagenpark dan andere grote steden en een grotere daling in roetconcentratie dan in andere steden. “TNO geeft onomwonden aan: de milieuzone werkt.” Weistra zegt zich dan ook voor te kunnen stellen dat de milieuzone geografisch uitgebreid wordt. “Gezonde lucht is niet iets wat alleen belangrijk is voor binnenstadsbewoners.”

Gezonde lucht
Maar daarmee zijn we er nog niet, vervolgt hij. “We streven naar zo gezond mogelijke lucht. Dat is ambitieus en niet eenvoudig. En daarin worden we ook nog eens belemmerd door het schandalige gesjoemel met dieselauto’s en het feit dat de landelijke overheid de maximumsnelheid op omliggende snelwegen heeft verhoogd. Kortom: we zullen lokaal extra stappen moeten zetten, voor de gezondheid van onze inwoners.”

Deelauto’s
GroenLinks is trots op wat de afgelopen jaren in Utrecht bereikt is: in het nieuwe Utrechtse verkeersplan is er veel meer ruimte voor fietsers en voetgangers en brommers zijn naar de rijbaan verwezen. Het nieuwe pakket moet volgens Weistra nog meer op gericht zijn om mensen te verleiden om te kiezen voor alternatieven voor de auto. “Nog meer stimuleren van lopen en fietsen, het stimuleren van deelauto’s en elektrische fietsen. En ook bij logistiek en goederen vervoer is veel te winnen.”

Bron: GroenLinks

Cookieinstellingen