Rijk stimuleert vrijwilligerswerk asielzoekers

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De proef om asielzoekers vrijwilligerswerk te laten verrichten, zoals die sinds 2013 in onder meer Utrecht vorm heeft gekregen, krijgt landelijk navolging. Het Rijk stelt daarvoor 1 miljoen euro beschikbaar aan het Utrechtse kenniscentrum Pharos die de proef begeleidt.

Minister Asscher van Sociale Zaken zegt dat hij er een groot voorstander van is dat een vluchteling na aankomst in ons land zo snel mogelijk vrijwilligerswerk gaat doen:

Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen asielzoekers ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast wordt de kans op een betaalde baan groter”

De bedoeling is om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven, met en zonder verblijfsstatus, te betrekken bij vrijwilligerswerk in verschillende gemeenten. Het vrijwilligerswerk bestaat uit activiteiten die een organisatie normaal gesproken onbetaald laat uitvoeren. Het werk mag dus niet in de plaats van een betaalde baan komen. Het gaat uiteindelijk om 14.000 klussen. Aasielzoekers in Utrecht gingen al aan de slag bij voetbalvereniging Nieuw Utrecht, maakten wandelingen met ouderen en wijktuintjes en speeltuinen werden aangepakt. Vorig jaar namen 88 asielzoekers deel aan 21 activiteiten.

De Utrechtse organisatie Pharos begeleidt de asielzoekers en vrijwilligersorganisatie, maar lokale partijen zijn verantwoordelijk. Eerder kreeg Pharos voor de proef al 1,3 miljoen euro, onder meer van het Oranjefonds en het Kansfonds.

Bron: rtvutrecht.nl

 

Cookieinstellingen