HKU-studente pleegt plagiaat met afstudeerscriptie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De voormalig HKU-studente Zilla van den Born is door de rechter veroordeeld voor plagiaat. Van den Born betreurt echter de berichtgeving en wil benadrukken dat niet het hele project is overgenomen, maar slechts een aantal zinnen. Dit meldt NU.nl op de site.

“Er wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat ik het volledige project van Merel Brugman zou hebben gekopieerd. Dat klopt niet en dat staat ook in het vonnis”. Daarin schrijft de rechter: “In auteursrechtelijke zin is immers van ontlening door Van den Born aan het project van Brugman geen sprake.”

Voorts geeft Van der Born in een verklaring aan hoe zij op basis van haar eigen overtuiging is gekomen tot het schrijven van haar afstudeerscriptie.

NOOT REDACTIE

Dat Van den Born de berichtgeving betreurt spreekt voor zich. Niemand staat ten overstaan van een groot publiek graag bekend vanwege het (deels) plagiƫren van andermans werk. De mate waarin geplagieerd is doet er in wezen niet toe. Plagiaat is plagiaat. Een noot of een bronvermelding van de gewraakte zinnen had veel onnodig leed en onwelwillige publiciteit kunnen voorkomen. Maar goed, damage is done, en het enige wat ons rest bij het maken van dit soort (inschattings)fouten is dat we hiervan kunnen leren. Kop op, Zilla!

 

UTRECHT – Een voormalig studente van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft plagiaat gepleegd met haar scriptie. De studente Grafisch Ontwerp moet van de rechtbank haar scriptie offline halen en een rectificatie plaatsen. Dit meldt het AD.

Na twee jaar heeft Merel Brugman het gelijk aan haar zijde gekregen. Zij schrok enorm toen toen zij zag hoe de voormalig studente van Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Zilla van der Born in 2014 het landelijke nieuws haalde met ‘haar’ scriptie. Een afstudeerproject, waarbij zij vijf weken lang in AziĆ« zou hebben vertoefd zou hebben en daar met Photoshopbeelden liet zien hoe makkelijk de werkelijkheid is te manipuleren, leek conceptueel exact op haar afstudeerscriptie voor de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Zij stapte naar de rechter.

Geen schending auteursrecht

Op de overname van het idee rust geen auteursrecht, aldus de rechter. Er is echter wel sprake van plagiaat: de HKU-studente ging de fout in door ook de uitwerking grotendeels over te nemen, inclusief spelfouten. De omvang van het plagiaat mag dan weliswaar beperkt zijn, daarmee ontloopt Van der Born geenszins haar straf. Niet alleen moet zij haar werk binnen veertien dagen van internet verwijderen, ook de school krijgt het verzoek de scriptie uit de bibliotheek te halen. Daarnaast moet de studente een rectificatie publiceren en mag zij niet langer openbaar beweren dat er geen plagiaat is gepleegd. Ook moet zij een deel van de proceskosten betalen. De uitspraak van de rechter stemt Merel Brugman tot tevredenheid. Zij zegt blij te zijn dat de rechter heeft geoordeeld dat Zilla van den Born bij de overname van haar scriptie te ver is gegaan.

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen