UMC Utrecht komt gedupeerden oogoperaties financieel tegemoet

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vier van de zes patiënten die vorig jaar in het UMC Utrecht tijdens een oogoperatie een infectie opliepen en blind zijn geworden aan één oog, hebben het ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Zij krijgen een financiële tegemoetkoming; de hoogte van het bedrag is niet bekendgemaakt. Volgens het UMC kan uit deze toekenning niet worden afgeleid dat hiermee de aansprakelijkheid van het ziekenhuis is vast komen te staan.

Uit het onderzoek dat het ziekenhuis heeft uitgevoerd naar aanleiding van de toename van infecties bij de afdeling oogheelkunde is geen eenduidige oorzaak naar voren gekomen, aldus het ziekenhuis. Een aantal factoren heeft mogelijk het risico op het ontstaan van de infecties heeft verhoogd. “Dit heeft voor deze patiënten de kans op een optimaal resultaat van de ingreep mogelijk nadelig beïnvloed. De financiële tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten.”

Jasper Keizer, advocaat van een van de patiënten, vindt dat het UMC Utrecht te vaag is over de oorzaak van de uitbraak. “Ze stellen: er is geen duidelijke oorzaak, daarom kan de aansprakelijkheid niet worden vastgesteld. Ik vind dat het ziekenhuis meer duidelijkheid moet geven over de factoren die hebben geleid tot de infectie. Als ze dat niet willen, zullen wij de rechter vragen om de bewijslast om te draaien.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voert nog onderzoek uit naar de infecties.

Bron: Zembla/UMC Utrecht

 

Cookieinstellingen