Hoe voorkom je etnisch profileren?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse politiedistrictschef Johan van Renswoude is duidelijk. “Etnisch profileren is uit den boze en niet effectief. Artikel 1 uit de Grondwet is daar helder over en de instructie voor politiemedewerkers ook. Je mag niet selecteren op basis van ras of etniciteit.” Maar over de wijze waarop dit fenomeen moet worden aangepakt wil hij graag een discussie aangaan.

Een verdachte wordt etnisch geprofileerd als hij of zij op basis van bijvoorbeeld huidskleur of taal staande wordt gehouden. Een raadsmeerderheid noemt dat discriminatie en wil dat dit etnisch profileren helemaal stopt. Burgemeester Van Zanen is het hiermee eens en gaat nu actie ondernemen.

‘Stopformulier’

De PvdA wil dat agenten in de stad op een ‘stopformulier’ melden waarom iemand staande is gehouden. Maar zo’n formulier is volgens Van Renswoude geen oplossing. “We hebben al een pakket aan maatregelen ter bevordering van het vakmanschap en bewustwording op dit thema. Het stopformulier is een investering aan de achterkant. Ik geloof er niet in.”
“Elke controle moet dan verantwoord worden”, gaat Van Renswoude verder. “Je moedigt daarmee het vakmanschap niet aan en gaat uit van wantrouwen. Ik ga uit van vertrouwen en maatschappelijke sensitiviteit wat betreft dit thema.”

In gesprek

Van Renswoude wil met de Utrechtse gemeenteraad in gesprek over etnisch profileren. Volgens hem komt het in de regio voor, maar niet veel. “Ik leid dat af uit het beperkt aantal klachten dat we zelf binnenkrijgen en het aantal klachten over de politie bij het discriminatiebureau. In 2015 hebben we – uit mijn hoofd – twee of drie klachten gehad, waarvan er geen een gegrond is verklaard.” Van Renswoude zegt dat er een risico is dat bijvoorbeeld jongens met een Marokkaanse achtergrond sneller staande worden gehouden omdat ze vaker voorkomen in de politiesystemen. “Maar dat mag geen sturing geven aan pro-actieve controles door de politie. Daarom nemen we juist maatregelen om dit te beheersen. Agenten worden bewust gemaakt en gehouden van de kans op vooroordelen en stereotypering.”

Bron: rtvutrecht.nl

Cookieinstellingen