Veel ideeën voor veiligere overwegen

Niet Automatische Bediende  Overweg (NABO)
Niet Automatische Bediende Overweg (NABO)
Foto: ProRail

UTRECHT – ProRail heeft op de oproep voor slimme ideeën voor veilige overwegen oplossingen binnen gekregen van ‘creatieve geesten, out-of-the-box-denkers en innovatieve technici uit 34 organisaties’. Een panel van deskundigen gaat zich over de oplossingen buigen. 

Met onze oproep willen we de markt uitdagen om met nieuwe, innovatieve kosteneffectieve oplossingen voor Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO’s) te komen, aldus ProRail. De oplossingen moeten op termijn inzetbaar zijn op onbewaakte overwegen en aantoonbaar een beter resultaat op het gebied van veiligheid, kosten en gebruik geven. Aanleiding: op alle soorten overwegen is het aantal ongevallen de laatste jaren aanzienlijk verminderd, behalve op NABO’s. Absoluut gezien is het aantal ongevallen op NABO’s zelfs iets toegenomen.

Vervolgtraject

De oproep resulteerde in zes inhoudelijk verrassende en innovatieve oplossingen. Een panel van deskundigen zal zich nu over de oplossingen buigen. Voor 21 juni besluiten vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur & Milieu en ProRail welke oplossingen doorgaan naar de volgende ronde. In de tweede ronde worden deze ideeën uitgewerkt tot een testplan en prototype. De beste drie doorlopen in oktober – december een testfase. Wij zien deze proeftuin als een middel om een idee stapsgewijs met partijen te ontwikkelen. In december weten we welke ideeën het meest kansrijk zijn.

Bron: ProRail/prorail.nl

Cookieinstellingen